Mars Express kiekt veelkleurig dal op Mars

hebes chasma

Heeft u wel eens in een acht kilometer diep dal gestaard? Nee? Grijp uw kans! De Mars Express heeft een prachtige foto gemaakt van Hebes Chasma: een duizelingwekkend diep en veelkleurig dal op Mars.

Het dal op de foto hierboven bevindt zich op ongeveer 300 kilometer afstand van dat andere fantastische fenomeen op Mars: Valles Marineris. Het dal is bijna acht kilometer diep en is 315 kilometer lang. Op het breedste punt telt het dal 125 kilometer.

Wie goed kijkt, ziet in het midden een soort platform. Het is een soort tafelberg, waarschijnlijk ontstaan door toedoen van wind en water. Op de close-ups hieronder komt die berg extra goed uit de verf. Te zien is hoe zich aan de onderkant van de heuvel inktkleurige vlekken bevinden. Waarschijnlijk is dat los materiaal dat van de berg af is komen zetten.

Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).
Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Wat opvalt aan de berg zijn de vele groeven. Het suggereert dat de berg uit heel zwak materiaal bestaat en gemakkelijk erodeert. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de wanden van Hebes Chasma. Op de foto hieronder ziet u rechts een flinke materiaalverschuiving.

Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).
Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Bronmateriaal

"Mars Express" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd