Marmoset is beleefde gesprekspartner: het aapje wacht rustig op zijn beurt

  marmoset

  Marmoset-apen weten hoe het hoort. Wanneer de dieren kletsen, doen ze dat heel beleefd, alsof ze een soort etiquette volgen. Ze kletsen met iedereen en praten niet door elkaar heen, maar wachten rustig hun beurt af.

  Onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten. Ze zetten de apen in de hoeken van een kamer en zorgden ervoor dat de apen elkaar niet konden zien, maar wel konden horen. Vervolgens namen ze de geluiden die de apen produceerden op. Ze ontdekten dat de apen heel beleefd converseerden: ze ‘praatten’ niet door elkaar heen, maar wachtten standaard vijf seconden nadat de ander was ‘uitgepraat’ alvorens zelf iets te zeggen.

  Chimpansee
  Wat de onderzoekers ook opviel, is dat de apen bereid waren om met iedereen – en dus niet alleen met bekenden – te kletsen. En keer op keer deden ze dat beleefd. Dat is uniek, zo benadrukken de onderzoekers, erop wijzend dat bijvoorbeeld chimpansees en andere mensapen gewoon door elkaar heen gaan zitten praten.

  Vriendelijk
  Dat de apen zo goed kunnen converseren en dat die conversaties zo geordend verlopen, heeft mogelijk te maken met twee belangrijke eigenschappen van de marmoset. De apen zijn doorgaans vriendelijk tegen iedereen. En de apen communiceren voornamelijk door geluiden te maken met elkaar.

  Het onderzoek is niet alleen interessant voor mensen die meer over de apen willen weten. De studie kan ook wel eens implicaties hebben voor de menselijke gezondheid. “We onderzoeken momenteel hoe hele vroege ervaringen in het leven van een marmoset – waaronder de ervaringen in de baarmoeder en door de interactie tussen ouders en jongen – inzicht kunnen geven in wat er precies mis gaat bij mensen met een communicatiestoornis,” legt onderzoeker Asif Ghazanfar uit.

  Bronmateriaal

  "Marmoset monkeys know polite conversation" - Cell Press (via Eurekalert.org)
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jack Hynes (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd