Marihuana maakt rat beetje schizofreen

Marihuana zorgt ervoor dat delen van het brein net als bij schizofrenie niet meer goed met elkaar samen kunnen werken.

Marihuana tast het geheugen en de cognitie van gebruikers aan. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat komt. De samenwerking tussen verschillende delen van het brein loopt niet meer zo gesmeerd.

Stofje
Dat concluderen onderzoekers na experimenten met ratten. Ze dienden de dieren een stofje toe dat het effect van marihuana nabootst. De wetenschappers ontdekten dat dit stofje de individuele delen van de hersenen niet zo heel veel deed. Maar de samenwerking tussen verschillende delen liep wel schade op. Zo werkten de hippocampus (betrokken bij het geheugen) en prefrontale cortex (betrokken bij het nemen van beslissingen) normaal gesproken nauw samen. Maar wanneer ratten marihuana kregen, werd die samenwerking verstoord. Hierdoor konden de ratten bijvoorbeeld geen goede beslissingen meer maken wanneer ze in een doolhof werden gezet.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs een schizofrene pc maakten?

Schizofrenie
Een verstoorde samenwerking tussen de hippocampus en de prefrontale cortex komt de onderzoekers ongetwijfeld bekend voor. Deze storing wordt namelijk ook in verband gebracht met schizofrenie.

Het onderzoek is in lijn met eerdere onderzoeken, waaruit al bleek dat gezonde mensen die marihuana gebruiken, symptomen gaan vertonen die doen denken aan schizofrenie. Ook blijken mensen met schizofrenie vaker marihuana te gebruiken. “Deze conclusies zijn belangrijk voor ons begrip van psychiatrische aandoeningen die mogelijk ontstaan doordat de hersenen buiten de maat lopen en deze (aandoeningen, red.) kunnen mogelijk behandeld worden door de hersenactiviteit weer in het gareel te brengen,” vertelt onderzoeker Matt Jones. Zijn studie verschijnt binnenkort in het blad Journal of Neuroscience.

Bronmateriaal

"How cannabis causes 'cognitive chaos' in the brain" - Eurekalert.org
"Reefer Madness: Marijuana Throws Brain Regions Out of Sync" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave H (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd