De snelste marathon ooit staat op naam van de Keniaan Dennis Kimetto. Zijn recordtijd: 2:02:57. Maar het kan nog sneller.
In het wetenschappelijke vakblad Sports Medicine staat dat het Kimetto moet lukken om onder de twee uur te finishen. “Veel mensen vragen zich af of een tijd onder de magische grens van twee uur mogelijk is”, zegt hoofdauteur Wouter Hoogkamer van de universiteit van Colorado. “Onze berekeningen laten zien dat een tijd onder de twee uur haalbaar is.”
Tactieken
Maar hoe dan? Ten eerste moet Kimetto lichte schoenen dragen. Tijdens de marathon van Berlijn in 2014 – toen Kimetto zijn record vestigde – droeg de hardloper schoenen met een gewicht van 230 gram per stuk. Wanneer iedere schoen honderd gram minder weegt, dan kan Kimetto 57 seconden sneller finishen.
Daarnaast draait het om tactiek. De eerste helft van de race moet een hardloper ongeveer een meter achter een andere snelle jongen hobbelen. Deze voorste loper houdt de wind tegen, zodat de luchtweerstand afneemt en de achterliggende hardloper onder de twee uur kan finishen. Daarnaast helpt het als het parcours tijdens het tweede deel van de marathon heel licht afloopt, waarna vier toplopers achter elkaar rennen. De voorste loper wisselt iedere keer door, zodat iedereen een kwart van de tijd wind vangt. Dit is vergelijkbaar met een populaire tactiek onder wielrenners. Door op deze manier samen te werken, verbruiken de lopers minder energie en is het mogelijk om drie minuten van het huidige wereldrecord te schaven.
Daar houdt het niet op. Als een marathonloper geluk heeft, dan heeft hij het tweede deel van de race de wind in de rug, waardoor het ook mogelijk is om drie minuten te besparen.
Wie durft?
Het is voor het eerst dat wetenschappers uitrekenen welke tactieken zinvol zijn om toe te passen tijdens een marathon en hoeveel tijd er bespaard kan worden. “Nu is het aan marathonlopers om te laten zien dat onze ideeën echt werken”, concludeert professor Christopher Arellano van de universiteit van Houston.