Ook de mantel van de maan bevat water

maan

Nieuw onderzoek wijst erop dat zich ook in de mantel van de maan water ophoudt. Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze op het oppervlak van de maan magmatisch water aantroffen, oftewel water dat afkomstig is uit het binnenste van de maan.

De onderzoekers ontdekten het water in gesteenten, in de Bullialdus-krater. “Dit gesteente, dat normaal gesproken diep onder het oppervlak verblijft, is uit de diepte tevoorschijn gekomen door een inslag die de Bullialdus-krater vormde,” legt onderzoeker Rachel Klima uit. “We ontdekten dat het centrale deel van deze krater in vergelijking met de omgeving een significante hoeveelheid hydroxyl bevat: een molecuul dat bestaat uit één zuurstofatoom en één waterstofatoom. Dat bewijst dat de gesteenten in deze krater water bevatten dat van onder het maanoppervlak vandaan komt.”

Apollo
Eerder troffen onderzoekers in gesteenten die tijdens de Apollo-missies verzameld en terug naar de aarde gebracht werden, al magmatisch water aan. Lang dachten onderzoekers echter dat dat water niet afkomstig kon zijn van de maan. Alle maanstenen moesten droog zijn en watermoleculen die in monsters van de maan aangetroffen waren, moesten daar door onzorgvuldig handelen van wetenschappers terecht zijn gekomen. Nu is het magmatisch water voor het eerst ook vanuit een baan om de maan waargenomen. En wel door NASA’s Moon Mineralogy Mapper (M3) aan boord van de Indische ruimtesonde Chandrayaan-1.

De Bullialdus-krater. Afbeelding: USGS Digital Atlas of the Moon.
De Bullialdus-krater. Afbeelding: USGS Digital Atlas of the Moon.

Belangrijk
De ontdekking van het water is belangrijk, stelt Klima. “Het magmatische water geeft ons aanwijzingen over de vulkanische processen op de maan en de interne samenstelling van de maan en helpt ons vragen te beantwoorden over hoe de maan tot stand kwam en hoe magmatische processen veranderden toen de maan afkoelde.”

Het is niet voor het eerst dat er water op de maan wordt aangetroffen. Eerder troffen onderzoekers op de polen van de maan al watermoleculen aan. Dit water zou ontstaan zijn door toedoen van de zonnnewind. De Bullialdus-krater bevindt zich in een gebied waar de zonnewind geen significante hoeveelheden water kan creëren. Een extra bewijs dat het water dat hier is aangetroffen, uit de maan afkomstig moet zijn.

Bronmateriaal

"NASA-Funded Scientists Detect Water on Moon's Surface that Hints at Water Below" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Scott Taylor (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd