Stem verklapt de kracht van de man

Het is gangbaar om op basis van een handdruk te achterhalen hoe een man in elkaar zit. Maar ooit al wel eens gedacht aan het analyseren van zijn stem? Uit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen uitstekend in staat zijn om de lichamelijke kracht van de man op basis van alleen zijn stem in te schatten.

Wetenschapper Aaron Sell liet 200 mannen uit de Verenigde Staten, Argentinië, Bolivia en Roemenië een korte zin inspreken. Alle mannen deden dat in hun moedertaal. Daarnaast legden alle proefpersonen een test af waarmee hun lichamelijke kracht kon worden vastgesteld.

Analyse
Daarna liet Sell studenten naar de opnames luisteren. Zij gaven op een schaal met zeven punten – van zwak tot sterk – aan of ze de man op basis van de stem sterk achtten. En wat blijkt? De analyse van de stem verschaft net zoveel informatie over de lichamelijke kracht van de man als een foto.

Kenmerk
Het is onduidelijk welke kenmerken van de stem ertoe leiden dat mannen als zeer sterk of zeer zwak worden beschouwd. En dat is verrassend. Vooralsnog nam men aan dat zwaardere stemmen altijd met sterkere mannen geassocieerd werden. Dat blijkt uit dit onderzoek dus niet.

Het lijkt erop dat de mannelijke stem gedurende de evolutie een tweede functie heeft gekregen. Anderen kunnen op basis van het stemgeluid van de man bepalen hoe goed hij in staat is om te vechten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd