Mannen zien dingen echt anders dan vrouwen

Wetenschappers hebben ontdekt dat het visuele centrum in het brein van mannen en vrouwen echt anders werkt en dat mannen en vrouwen dingen dus ook echt anders zien.

Zo hebben de mannen meer oog voor detail en snel bewegende prikkels, terwijl vrouwen weer heel goed zijn in het onderscheiden van kleuren. Dat schrijven onderzoekers in het blad Biology of Sex Differences.

Experimenten
Ze baseren hun conclusies op experimenten. De onderzoekers verzamelden daarvoor proefpersonen ouder dan zestien jaar met gezonde ogen. De proefpersonen kregen verschillende experimenten voorgeschoteld. Zo moesten ze bijvoorbeeld kleuren beschrijven. Uit dat experiment bleek dat mannen een iets langere golflengte nodig hadden om dezelfde tinten te zien als vrouwen. De mannen hadden ook in een groter deel van het kleurenspectrum moeite met het onderscheiden van kleuren.

WIST U DAT…

…wetenschappers nu eindelijk denken te weten waarom vrouwen langer leven dan mannen?

Verandering
In een tweede experiment kregen de proefpersonen een afbeelding te zien met donkere en lichte strepen. De strepen waren horizontaal of verticaal en de proefpersonen moesten de richting van de strepen vaststellen. Ondertussen flikkerden de afbeeldingen ook doordat de lichtere en donkere strepen met elkaar werden afgewisseld. Wanneer de strepen met een matige snelheid van plaats wisselden, zagen de proefpersonen de verschillen niet meer zo tussen strepen die zich dicht bij elkaar bevonden. Mannen konden echter beter met de snel veranderende afbeeldingen omgaan dan vrouwen.

Verschillen
Dat er verschillen zijn tussen het zicht van mannen en vrouwen is zo heel verrassend nog niet. Met name in de visuele cortex bevinden zich hoge concentraties receptoren voor mannelijke hormonen (androgenen). Ook zijn deze hormonen verantwoordelijk voor het controleren van de ontwikkeling van zenuwcellen in de visuele cortex tijdens de embryogenese (de eerste ontwikkelingsstadia van een bevruchte embryo). Mannen hebben zo’n 25 procent meer van deze zenuwcellen dan vrouwen.

“Net als met andere zintuigen, zoals horen en het reukvermogen, zijn er verschillen in het zicht van mannen en vrouwen,” vertelt onderzoeker Israel Abramov. En waarschijnlijk heeft dat alles te maken met testosteron. Wat de evolutionaire redenen van die verschillen is, is onduidelijk.

Bronmateriaal

"The eyes have it: men do see things differently to women" - Biomedcentral.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lee Shaver (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd