Mannen schaars? Vrouw gaat voor carrière!

De carrièrekeuzes van een vrouw blijken sterk beïnvloed te worden door het aantal potentiële partners in haar omgeving.

Dat is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek van de universiteit van Texas en universiteit van Minnesota. De onderzoekers baseren hun conclusie onder meer op een experiment.

Analyse
De onderzoekers startten hun studie met een analyse van gegevens. De onderzoekers stelden eerst vast hoeveel single mannen en hoeveel single vrouwen er in elke Amerikaanse staat waren. Zo ontdekten ze dat wanneer single mannen schaarser werden, het percentage vrouwen dat hoge functies had en op latere leeftijd kinderen kreeg, steeg.

WIST U DAT…

…mannen meer geld uitgeven als vrouwen schaars zijn?

Experiment
Een experiment onderschrijft die resultaten. De onderzoekers lieten vrouwelijke studenten een nieuwsartikel lezen. In dat artikel stond dat er meer of minder mannen dan vrouwen op de universiteit zaten. Wanneer vrouwen lazen dat er minder mannen dan vrouwen waren, bleken ze gemotiveerder te zijn om carrière te maken. Dat is te lezen in het blad Journal of Personality and Social Psychology.

Schaars
“Een schaarste aan mannen leidt ertoe dat vrouwen in hun carrière investeren, omdat ze zich realiseren dat het moeilijk wordt om zich te settelen en een gezin te stichten,” vertelt onderzoeker Vlad Griskevicius. Dat effect bleek het sterkst op te treden onder vrouwen die de kleinste kans leken te hebben op het vinden van een partner. “Vrouwen die zichzelf minder aantrekkelijk vonden, kozen vaker voor hun carrière wanneer de mannen schaars werden,” voegt onderzoeker Kristina Durante toe.

“De meeste vrouwen realiseren het zich niet, maar een belangrijke factor in de keuzes die ze in hun carrière maken, is hoe gemakkelijk of moeilijk het is om een echtgenoot te vinden.” Toch wordt het er door carrière te maken zeker niet gemakkelijker op. De vrouwen gaan goed verdienen en raken steeds beter opgeleid, maar ook de eisen die ze aan een man stellen nemen dan toe. “En daardoor neemt het aantal geschikte partners af.”

Bronmateriaal

"A scarcity of college men leads women to choose briefcase over baby, study finds" - UMN.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Search Engine People Blog (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd