Mannen leven korter dan vrouwen door sigaretten en alcohol

Mannen sterven over het algemeen enkele jaren eerder dan vrouwen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zocht uit welke elementen uit onze levensstijl daaraan bijdragen en concludeert dat het verschil in levensduur voor zo’n 40 tot 60 procent bepaald wordt door roken. Alcohol verklaart het verschil voor 20 procent, zo meldt het blad Tobacco Control.

Wetenschappers dachten altijd dat het feit dat vrouwen over het algemeen langer leven vooral biologische oorzaken heeft. Bovendien zouden vrouwen bij medische problemen eerder hulp zoeken en daardoor een snellere en betere behandeling genieten.

Roken
Maar het laatste onderzoek toont aan dat roken ook een belangrijke bijdrage heeft in het grote verschil tussen de levensduur van de man en de vrouw. De onderzoekers baseren hun conclusie op gegevens uit dertig landen.

Landen
In IJsland en Engeland was het verschil in levensduur tussen mannen en vrouwen het kleinst. In Litouwen en Oekraïne was het verschil het grootst. Toen de onderzoekers keken waaraan de mannen gestorven waren, ontdekten zij dat zo’n veertig tot zestig procent van het verschil in levensduur in de meeste landen te verklaren was met behulp van de sigaret. Alleen in Denemarken, Portugal en Frankrijk lag dit percentage lager. In Malta lag het juist weer veel hoger: over de 70 procent. Na roken was alcohol de grootste factor die bijdraagt aan het verschil in levensduur.

“Deze studie toont aan dat het niet zomaar een biologisch verschil is tussen mannen en vrouwen,” vertelt onderzoeker Gerry McCartney. “Het feit dat het verschil in levensduur in verschillende landen varieert, laat zien dat het sociale oorzaken heeft.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd