Mannen in stress kiezen ongelijke sekspartners

Hoe kiezen mannen een sekspartner? Uit eerdere studies blijkt dat mannen op vrouwen vallen die gedeeltelijk op hen lijken, vooral als het gaat om gezichtskenmerken. Maar wanneer mannen gestrest zijn, kiezen ze juist iemand die helemaal niet op hen lijken. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek.

Een groep psychobiologen, geleid door Johanna Lass-Hennemann van de universiteit van Trier, maakte gebruik van vijftig slimme en gezonde studenten. De studenten werden in twee groepen geplaatst. De studenten in de zogenaamde stressgroep moesten hun handen in ijskoud water houden. De andere proefpersonen mochten hun handen in lauw water houden.

Daarna kregen de studenten foto’s te zien van veertig knappe jonge vrouwen. Tien van de foto’s waren in Photoshop aangepast, zodat ze qua uiterlijk meer overeen kwamen met iedere individuele proefpersoon.

Wat bleek: de proefpersonen zonder stress kozen de gefotoshopte vrouwen, terwijl proefpersonen met stress juist een totaal verschillende sekspartner kozen.

De verklaring past in het Darwinisme. Mannen kiezen over het algemeen liever voor betrouwbare, dus qua uiterlijk overeenkomende, vrouwen. Wanneer mannen gestrest zijn, hebben ze vaak korte relaties. Des te meer sekspartners ze hebben, des te groter de kans dat ze de genetische lijn kunnen voortzetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd