Mannen hebben grotere kans op kanker

De meeste mannen hebben een ongezondere leefstijl dan vrouwen, waardoor zij twintig procent meer kans hebben op kanker. Dit maakte het Wereld Kanker Onderzoek Fonds gisteren bekend. Volgens de onderzoekers eten mannen ongezonder en vetter. Daarnaast drinken ze meer suikerrijke frisdranken en alcohol. Ook roken is een belangrijke risicofactor.

Alcohol vergroot de kans op verschillende soorten kanker, zoals mond- en keelkanker, darmkanker, slokdarmkanker en leverkanker. Roken resulteert vaker in longkanker. Er zijn in Nederland meer rokende mannen dan vrouwelijke rokers. 31% van de mannen rookt, tegenover 23% van de vrouwen.

Door overgewicht, roken en alcoholconsumptie kampen mannen vaker met kanker. In 2008 werd bij 4,8 op de duizend mannen kanker vastgesteld. Bij vrouwen lag het aantal aanzienlijk lager: vier op de duizend. Dit kwam in 2008 neer op 46.200 mannen en 43.000 vrouwen.

Overigens is kanker niet altijd een gevolg van een ongezonde leefstijl. In twee derde van alle gevallen heeft een slechte leefstijl namelijk niets te maken met de vorming en ontwikkeling van kanker.

De meestvoorkomende kankersoorten onder mannen zijn prostaatkanker (22%), longkanker (16%) en darmkanker (13%). Bij vrouwen ziet de top 3 er anders uit: borstkanker (27%) staat op de eerste plaats, gevolgd door darmkanker (13%) en longkanker (9%).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd