Mannen gaan vaker vreemd, maar niet omdat ze weinig zelfcontrole hebben

kus

Mannen gaan vaker vreemd. Maar dat komt niet doordat ze minder zelfcontrole hebben dan vrouwen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Nee: de seksuele impuls van mannen is gewoonweg sterker.

Onderzoekers van de universiteit van Texas verzamelden 218 proefpersonen (70 mannen, 148 vrouwen). Alle proefpersonen kregen de opdracht een situatie te beschrijven waarin ze zich aangetrokken hadden gevoeld tot iemand waar ze zich eigenlijk niet aangetrokken tot hadden mogen voelen. Daarna kregen de proefpersonen vragenlijsten voorgelegd waarmee de onderzoekers konden achterhalen hoe sterk hun seksuele impuls was en hoe het met hun zelfcontrole gesteld was.

Impuls
“Wanneer mannen op hun seksueel gedrag reflecteerden, maakten ze melding van relatief sterkere impulsen en gaven ze ook vaker aan die impulsen toe dan vrouwen dat deden,” vertelt onderzoeker Natasha Tidwell. Qua zelfcontrole bleken er geen grote verschillen te zijn tussen mannen en vrouwen. “Mannen hebben veel zelfcontrole: net zoveel als vrouwen,” stelt onderzoeker Paul Eastwick. “Maar wanneer mannen er niet in slagen om die zelfcontrole te gebruiken, dan zijn hun seksuele impulsen vrij sterk. En dat is vaak het geval wanneer mannen vreemdgaan.”

Nog een experiment
Ook voerden de onderzoekers met een tweede groep proefpersonen (bestaande uit 326 mannen en 274 vrouwen) een experiment uit om te kijken hoe sterk hun zelfcontrole en impulsen waren. Tijdens dit experiment kregen de proefpersonen heel kort afbeeldingen van mannen of vrouwen te zien. Elke afbeelding was voorzien van een tekstje: ‘Goed voor je’ of ‘Slecht voor je’. De proefpersonen kregen de opdracht mensen te accepteren of af te wijzen op basis van het advies dat de computer gaf. In andere gevallen moesten de proefpersonen juist op hun eigen voorkeuren afgaan. En tijdens weer een ander experiment kregen ze de opdracht om tegen hun eigen voorkeuren in te gaan en juist te kiezen voor een persoon die ze eigenlijk niet wilden kiezen.

Ook uit dit experiment blijkt dat mannen een sterkere impuls ervaren en daardoor sterker geneigd zijn om te kiezen voor iemand waarnaar ze verlangen. Tegelijkertijd bleken deze mannen niet minder zelfcontrole te hebben dan de vrouwen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Personality and Social Psychology Bulletin.

Bronmateriaal

"Stronger Sexual Impulses, Not Weaker Self-Control, May Explain Why Men Cheat More Than Women, Study Reveals" - Utexas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pedro Ribeiro Simões (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd