Mannelijke wolfspin eet vrouwtjes op

De wolfspin draait de rollen om: niet de vrouwtjes, maar de mannetjes kannibaliseren spinnen van de andere sekse, zo blijkt uit onderzoek.

Vrouwtjes van diverse spinnensoorten staan bekend om hun wilde seksleven. Na de geslachtsgemeenschap eten ze hun partner op. Maar mannetjes kunnen er ook wat van, zo ontdekten wetenschappers.

Maagden
Mannelijke wolfspinnen paren met de maagdelijke vrouwen en eten de oudere dames – die niet meer zo vruchtbaar zijn – op. Waarom is onduidelijk. Waarschijnlijk worden de mannetjes gedwongen. Ze leven in een gebied met extreme temperaturen en harde wind. Het is altijd onzeker of er genoeg voedsel is. Wellicht nemen ze daarom hun toevlucht tot vrouwtjes.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een gigantisch spinnenweb vonden met draden tot wel 25 meter lang?

Holletje
De mannetjes wachtten in hun holletjes tot een vrouwtje bij hen kwam. Wanneer het een maagd was, werd er gepaard. De maagden zorgen voor het beste nageslacht en zijn dus een logische keuze. Maar de oudere vrouwtjes werden zonder pardon opgegeten. Of de spin voor seks of een maaltijd koos, was afhankelijk van de potentie van het vrouwtje: kon ze nog goed nageslacht op de aarde zetten of niet?

Dominant
Het is opvallend dat juist de mannetjes zich aan de vrouwtjes vergrijpen. “Over het algemeen zijn vrouwtjes groter dan mannetjes,” vertelt onderzoeker Anita Aisenberg. De vrouwtjes zijn dan ook het dominantst. Maar niet bij de wolfspin, zo is in het blad Biological Journal of the Linnean Society te lezen.

Het is voor het eerst dat wetenschappers er getuige van zijn dat een mannelijke spin een vrouwtje opeet. “Dit is extreem zeldzaam in het dierenrijk.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd