‘Mannelijke’ vrouwen hebben minder inlevingsvermogen

Wat gebeurt er wanneer een vrouw een flinke dosis testosteron krijgt toegediend? Volgens psycholoog Jack van Honk van de Universiteit Utrecht zorgt dit ervoor dat vrouwen zich dan minder goed kunnen inleven in een ander. Betekent dit dat het empathisch vermogen bij mannen lager is door dit geslachtshormoon of is dat misschien te kort door de bocht?

Een aantal vrouwelijke proefpersonen kregen testosteron toegediend. Vervolgens moesten zij naar foto’s kijken van mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen.Vrouwen met testosteron hadden meer moeite om de gezichtsuitdrukkingen te interpreteren.

WIST U DAT…

…een relaxte man aantrekkelijker is?
…en dat vrouwentranen het mannelijk libido laten verdampen?

“Bij extra testosteron gaat het empatisch vermogen van de vrouw dus achteruit”, concludeert Van Honk. “Deze uitkomst is van groot belang om de psychobiologie van de menselijke sociale intelligentie te begrijpen.”

Van Honk vond tevens een bevestiging van de zogenoemde 2D:4D-ratio. Deze ratio is de verhouding tussen de wijsvinger (2D) en de ringvinger (4D) van de rechterhand. Hoe korter de wijsvinger ten opzichte van de ringvinger, hoe groter de blootstelling aan testosteron in de baarmoeder, zo luidt de theorie die in het onderzoek van Van Honk wordt bevestigd.

Aangezien autisme gerelateerd is aan empatisch vermogen denkt Van Honk dat er mogelijk een relatie is tussen autisme en testosteron in de baarmoeder. Dit moet echter nog verder onderzocht worden.

Bronmateriaal

Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd