Wetenschappers hebben ontdekt dat mannelijke tiendoornige stekelbaarzen zeer koppig kunnen zijn. De visjes weigeren wanneer ze op het punt staan om zich voort te planten, informatie van anderen aan te nemen. In plaats daarvan verlaten ze de groep en dwalen ze eenzaam rond om de informatie zelf te verzamelen. Herkenbaar?
De wetenschappers bestudeerden de tiendoornige stekelbaars uitgebreid. Dit visje is bijzonder sociaal en is in staat om veel van anderen te leren. Het visje neemt veel informatie van soortgenoten over, zeker als het gaat om de kwaliteit en locatie van voedsel.
Alleen
Maar tijdens de studie ontdekten de onderzoekers dat het visje wanneer deze zich wil voortplanten radicaal verandert. Hij negeerde de informatie van andere vissen en ging alleen op jacht. Opvallend genoeg leverde dat veelvuldig positieve resultaten op.
Risico
“Onderzoek heeft uitgewezen dat vissen informatie van anderen niet blind overnemen, maar heel selectief zijn in wanneer en van wie ze informatie aannemen,” vertelt onderzoeker Mike Webster. “Mannetjes die zich willen voortplanten lijken zich op een risicovolle manier te gedragen: ze zijn actiever, brengen meer tijd in open water door en spenderen minder tijd aan de groep.”
Contrast
Het gedrag van de mannetjes staat in schril contrast met dat van de vrouwtjes. Zij namen in dezelfde periode juist veel meer informatie van anderen aan en bleven ook dichter bij de groep. Waarschijnlijk maken de eitjes het vrouwtje zwaarder en kwetsbaarder voor roofdieren en kiest ze daarom voor veiligheid.
Asociaal
De mannetjes daarentegen moeten in de periode voor de bevruchting zoveel mogelijk voedselreserves opbouwen, zodat ze nadat de kleintjes ter wereld komen veel tijd met het kroost kunnen doorbrengen. “Het kopiëren van informatie van anderen is minder risicovol, maar kan ook minder accuraat zijn dan informatie uit de eerste hand,” merkt onderzoeker Kevin Laland op. “De hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat het mannetje zich wil voortplanten, zijn wellicht ook verantwoordelijk voor zijn overgang naar asociaal gedrag.”
“We kennen allemaal het stereotype beeld van mannen die weigeren om de weg te vragen,” voegt Webster toe. “Dit kan ook voor vissen gelden, maar alleen wanneer zij zich voorbereiden op de voortplanting.”