Mannelijke muizen zingen ultrasonische liefdesliedjes

Mannelijke muizen bestoken vrouwtjes met ultrasonische liefdesliedjes. Dit beweert een nieuwe studie. Omdat de kwaliteit van de zangstemmen nogal verschilt, zijn er muizen die zingen als Justin Timberlake en Beyoncé, maar des te meer valse kraaien.

Niemand weet precies wat een goed liefdesliedje is in de muizenwereld. Eén ding is wel zeker: een goed liefdesliedje helpen vrouwen om een man te kiezen.

Wetenschapper Kerstin Musolf van de Austrian Academy of Science en haar collega’s onderzochten de ultrasonische liedjes van hitsige huismuizen. De frequenties van deze gezangen liggen boven de geluiden die mensen en andere dieren kunnen horen. Onze nachtrust wordt dus niet verstoord door opgewonden mannelijke muizen.

Met speciale apparatuur namen onderzoekers het geluid van huismuizen op. Wanneer een mannelijke huismuis de geur van een beschikbaar, volwassen en niet-gerelateerd vrouwtje ruikt, begint de muis te zingen. Vrouwen worden aangetrokken door liedjes van onbekende mannelijke muizen.

Menselijke vrouwen flirten soms door hun haren naar achteren te gooien. Vrouwelijke muizen doen ongeveer hetzelfde door zichzelf continu schoon te maken. Vrouwtjesmuizen produceren ook ultrasonische geluiden, maar alleen naar andere vrouwen toe. Ze gebruiken ultrasonische geluiden niet om te flirten.

“We denken dat ultrasonische vocalisatie een belangrijke manier van sociale communicatie bij muizen is”, vertellen wetenschappers Jacqueline Crawley en Maria Luisa Scattoni. “Vertraagde, verminderde of ongebruikelijke ultrasonische vocalisatie bij muizen kan mogelijk gebruikt worden om autisme beter te begrijpen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd