Mannelijke muis minder aantrekkelijk door BPA

BPA: een chemisch stofje in verpakkingen, maakt mannelijke muizen onaantrekkelijk. Onbekend is of dat ook voor mensen geldt.

Dat blijkt uit experimenten met muizen. Zwangere muizen werden blootgesteld aan Bisfenol A (BPA). De concentraties waren ongeveer net zo groot als de concentraties waar mensen aan waren blootgesteld.

WIST U DAT…

…het niet voor het eerst is dat bisfenol negatief in het nieuws komt? Eerdere onderzoeken wezen erop dat het het testosteronniveau aantast. Sommige landen – waaronder Frankrijk – hebben het chemische goedje inmiddels al verboden: het mag niet langer gebruikt worden in babyflesjes.

Navigeren
De mannelijke jongen van deze muizen konden veel minder goed navigeren dan jongen die niet aan BPA waren blootgesteld. Ook waren ze angstiger in nieuwe en onbeschermde omgevingen. De vrouwelijke jongen veranderen niet door de chemische stofjes. Wel hadden zij een sterke voorkeur voor muizen die niet aan BPA waren blootgesteld.

Partner
Het is aannemelijk dat mannetjes die nieuwe gebieden mijden en niet goed kunnen navigeren, minder gemakkelijk een partner kunnen vinden. Zeker nu vrouwtjes ook nog eens liever een mannetje dat niet aan BPA is blootgesteld veroveren.

Het is nieuw bewijs dat BPA invloed heeft op de voortplanting van soorten. Hoe dat precies werkt, is onduidelijk.

Bovenstaande foto is gemaakt door pshab (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"BPA makes male mice less macho" - Sciencenews.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd