Manier ontdekt om lotsbestemming van cellen te veranderen

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om het lot van cellen te veranderen. Ze kunnen cellen die voorbestemd zijn om uit te groeien tot hart- of hersencellen er – bijzonder laat nog – van overtuigen om een andere carrière te kiezen. En dat biedt mogelijkheden!

“Op een bepaald moment, wanneer cellen bezig zijn om onderdeel uit te gaan maken van een compleet individu, raken cellen voorbestemd om een bepaalde identiteit en baan te kiezen,” vertelt onderzoeker Joel Rothman. “En zodra een cel kiest wat hij later worden wil, houdt hij voor de rest van zijn leven aan die identiteit vast.” Een cel die voorbestemd is om uit te groeien tot een hartcel, blijft zijn hele leven een hartcel en kan niet zomaar van baan wisselen en bijvoorbeeld een hersencel worden.

Blokkeren
Maar wetenschappers hebben nu een manier gevonden om cellen er toch van te overtuigen dat het tijd is voor een carrièreswitch. Ze ontdekten het signaal dat ervoor zorgt dat cellen tot een bepaalde cel uitgroeien en blokkeerden het. Zo konden ze een cel die bijvoorbeeld voorbestemd was om uit te groeien tot een huid- of hersencel dwingen om een cel in de darmen te vormen.

WIST U DAT…

…onlangs een nieuwe worm ontdekt is die wetenschappers vernoemd hebben naar Yoda?

Worm
De onderzoekers ontdekten dat tijdens experimenten met zeer jonge embryo’s van de worm C. elegans (zie afbeelding hierboven). “We ontdekten dat we het signaal zo konden verbreken dat cellen wel hun lotsbestemming najoegen, maar dat ze dat minder toegewijd deden. We konden ze ervan overtuigen om lang nadat ze dat normaal gesproken zouden weigeren om dat te doen, nog van baan te veranderen.”

Het onderzoek kan in de toekomst verstrekkende gevolgen hebben voor mensen die te kampen hebben met cellen of zelfs organen die slecht functioneren. Door cellen in het laboratorium een andere carrière te laten kiezen, kunnen wetenschappers ze wellicht uit laten groeien tot weefsels of organen die slecht functionerende weefsels of organen vervangen.

Bronmateriaal

"UC Santa Barbara Scientists Learn How to Unlock the Destiny of a Cell: A Gift for the Tin Man? " - UCSB.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door M. Maduro.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd