Manier ontdekt om groei van kankercel te dwarsbomen

kankercel

Onderzoekers van de universiteit van Pittsburg hebben een manier ontdekt om de groei van kankercellen te stoppen. En die methode leidt hen naar een heel andere, maar veelbelovende, behandeling tegen kanker.

De onderzoekers ontdekten dat kankercellen zonder een bepaald eiwit niet in staat zijn om zich goed te delen. Alle cellen beschikken over een netwerk van mitochondriën: onderdelen die de cel van energie voorzien. Het eiwit in kwestie – Drp1 – helpt mitochondriën om zich te splitsen en twee nieuwe mitochondriën te vormen.

Experiment
De onderzoekers zorgden ervoor dat borst- en longkankercellen het zonder Drp1 moesten doen. Deze kankercellen blijken niet in staat om zich te delen en de groei stopte. De cellen die ondanks dat ze zich niet konden delen, zich toch probeerden te delen, trokken letterlijk hun chromosomen uit elkaar, waardoor de cel onder een nog grotere druk kwam te staan. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Cell Science.

WIST U DAT…

…het vandaag Wereldkankerdag is? Op deze dag wordt wereldwijd bij kanker stilgestaan: niet alleen bij mensen die kanker hebben, staan vandaag centraal. Er wordt ook stilgestaan bij manieren om kanker te voorkomen, kanker op tijd te detecteren en behandelingen tegen kanker.

Stofje
“Zodra we dit proces voor het stoppen van de groei van kankercellen door Drp1 uit te schakelen, hadden blootgelegd, begonnen we te kijken naar bestaande stofjes die een soortgelijk mechanisme gebruiken,” vertelt onderzoeker Bennett Van Houten. De onderzoekers stuitten daarbij op Mdivi-1. Dit stofje zorgt ervoor dat kankercellen zich ongeveer gaan gedragen zoals kankercellen zonder Drp1 doen. De onderzoekers combineerden Mdivi-1 vervolgens met een medicijn dat reeds wordt ingezet om kanker te bestrijden. Het resultaat was veelbelovend: de meest uiteenlopende kankercellen konden zo gedood worden.

Het onderzoek wijst erop dat Mdivi-1 ervoor zorgt dat het andere medicijn tegen kanker beter werkt. Grappig genoeg wijzen de experimenten er ook op dat – ook al lijkt het stofje kankercellen van Drp1 te ontdoen – het in werkelijkheid een heel ander mechanisme gebruikt om met kankercellen af te rekenen. “We waren op jacht naar een medicijn dat ervoor kon zorgen dat kankercellen geen Drp1 meer bezaten en in plaats daarvan ontdekten we een nieuwe behandeling tegen kanker die prima lijkt te werken.”

Bronmateriaal

"Pitt researchers reveal mechanism to halt cancer cell growth, discover potential therapy" - University of Pittsburgh Schools of the Health Sciences (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Scripps.edu.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd