Manier om hogere hersenactiviteit te registreren ontwikkeld

In het toonaangevende tijdschrift Nature hebben Amerikaanse wetenschappers een artikel gepubliceerd over een manier die ze hebben ontwikkeld om ‘hogere hersenactiviteit’ te registreren. Op die manier willen ze achterhalen hoe en waarom mensen dromen. Op lange termijn kunnen op deze manier mogelijk ook de gedachten van comapatiënten worden achterhaald.

Cerf wil in de toekomst de droomherinneringen van een persoon vergelijken met een elektronische visualisatie van de hersenactiviteit. Uit vorige onderzoeken bleek al dat bepaalde neuronen of zelfs individuele hersencellen gelinkt zijn aan specifieke objecten of concepten. Uit één van die onderzoeken kwam naar voren dat een bepaald neuron oplichtte toen een proefpersoon aan Marilyn Monroe dacht.

Denken
“Als we over een databank beschikten van verschillende neuronen met concepten, objecten en mensen, dan zouden we in staat zijn om de gedachten van een mens te lezen,” aldus onderzoeker Moran Cerf. “In plaats van een e-mail te schrijven zou je die in de toekomst gewoon kunnen denken. Stel je eens voor wat we allemaal zouden kunnen doen als we inzicht kregen in de complexiteit van dromen.” En er is nog veel meer mogelijk. “Zou het niet geweldig zijn om de gedachten van comapatiënten die niet in staat zijn tot communicatie, te lezen?”

Twijfels
Toch is niet iedereen blij met het onderzoek van Cerf. Vooral droomexperts stellen zich vragen bij deze vorm van visualisatie. Volgens hen zouden die personen diep in de hersenen elektroden moeten ingeplant krijgen om een gedetailleerd beeld te krijgen van de individuele neuronen.

En u? Zou u graag hebben dat anderen uw dromen konden ‘bekijken’?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd