Manen van Saturnus zijn na 10 jaar geen onbekend terrein meer

cassini

De Cassini-ruimtesonde heeft de afgelopen tien jaar de manen van Saturnus in kaart gebracht. NASA heeft de meest up-to-date versies van deze kaarten gepubliceerd en deze naast de oude kaarten gelegd. In tien jaar tijd zijn er veel nieuwe details ontdekt.

Voor Cassini is Saturnus nooit lange tijd bezocht door een ruimtevaartuig. De Voyager-ruimtesondes scheerden begin jaren tachtig langs de ringenplaneet, maar daarna bleef het rustig. Tot 2004, toen Cassini bij Saturnus aankwam.

Zo zie je hieronder de kaarten van Dione vóór en na de aankomst van Cassini bekijken. Zie je het opmerkelijke verschil in detail?

De nieuwe kaart van Dione.
De nieuwe kaart van Dione.
De nieuwe kaart van Dione.
De oude kaart van Dione.

Ook de walnootvormige maan Iapetus is de afgelopen tien jaar volledig ontrafeld. Deze maan heeft een witte en een donkere kant, zoals op de nieuwste foto zichtbaar is.

De oude kaart van Iapetus.
De oude kaart van Iapetus.
De nieuwe kaart van Iapetus.
De nieuwe kaart van Iapetus.

Op de website van NASA kun je meerdere maankaarten bekijken. En wat ook grappig is: je kunt de twee kaarten naast elkaar leggen. Door een schuifje naar links of rechts te bewegen is te zien hoeveel details er ontrafeld zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd