Man onthoudt onplezierige ervaring beter

Herinneringen van mannen aan onplezierige gebeurtenissen zijn accurater dan die van de dames.

Dat schrijven wetenschappers in het blad International Journal of Psychophysiology. Hun conclusies zijn gebaseerd op experimenten.

Foto
De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze foto’s zien. De foto’s riepen verschillende emotionele reacties op. Ze waren bijvoorbeeld opwindend of onplezierig om te zien. Daarna kregen de proefpersonen nog een keer foto’s te zien. Sommige foto’s hadden ze in de eerste ronde al gezien, maar er zaten ook foto’s bij die nieuw waren. Met behulp van knoppen moesten proefpersonen aangeven of ze de foto al een keer gezien hadden of dat deze nieuw was.

Hersenscan
Terwijl de proefpersonen dat deden, werd hun hersenactiviteit in de gaten gehouden. Ook werd gekeken hoe snel ze reageerden en of hun reactie klopte (was een foto echt ‘oud’ of nieuw?).

WIST U DAT…

…sommige spinnen hersenen in hun pootjes hebben?

Resultaat
Het onderzoek levert opvallende resultaten op. Zo bleken vrouwen plezierige plaatjes beter te kunnen onthouden. Met plaatjes die opwindend waren, hadden de vrouwen juist wat meer moeite. Mannen konden zich minder plezierige en opwindende plaatjes juist weer beter herinneren.

Wanneer de vrouwen een plezierig plaatje voor de tweede keer zagen dan resulteerde dat in meer activiteit in het rechterdeel van de hersenen. In het mannenbrein gebeurde precies het tegenovergestelde. Het onderzoek bewijst dat hersenactiviteit mede bepaald wordt door de aard van gebeurtenissen of afbeeldingen en het geslacht van mensen. Daar zouden wetenschappers die de hersenactiviteit in de gaten houden, rekening mee moeten houden, zo concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Men more likely to have an accurate memory of unpleasant experiences" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door @Doug88888 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd