Man neemt niet minder risico’s door baby

Vrouwen nemen in de aanwezigheid van een baby minder risico’s. Opvallend genoeg geldt dat niet voor mannen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Warwick Universiteit. De onderzoekers lieten veertig mannen en veertig vrouwen een spelletje spelen waarin ze een risico moesten nemen. Ze moesten een ballon oppompen. Hoe voller de ballon was, hoe meer geld ze kregen. Maar de ballon kon elk moment knappen en als deze knapte, kregen ze niets. De proefpersonen speelden het spel alleen of kregen foto’s van een man, vrouw of baby te zien en moesten inbeelden dat die persoon hun partner was en dat ze de winst aan het eind moesten delen.

Vrouwen
Wanneer vrouwen zich inbeeldden dat ze met een baby speelden, namen ze veel minder risico. Mannen bleven risico’s nemen. “Het lijkt wel of de baby’s de bereidheid van vrouwen om een risico te nemen, uitschakelt,” vertelt onderzoeker Thomas Hills. “Opvallend genoeg geldt datzelfde niet voor mannen.” De vrouwen in de studie waren niet de moeders van de baby’s. “Maar gewoon een baby in het spel betrekken, bleek genoeg te zijn om het gedrag van de vrouwen substantieel te veranderen.”

WIST U DAT…

…warmte voor baby’s pijnstillend werkt?

Competitiedrang
Wanneer mannen zich inbeeldden dat ze met een andere man speelden, namen ze veel meer risico’s. Dat is goed te verklaren: mannen hebben een enorme competitiedrang die voortkomt uit een andere drang: de drang om zoveel mogelijk nageslacht op de wereld te zetten. Wanneer mannen zich inbeeldden dat ze met een vrouw speelden, namen ze niet meer risico’s. Waarschijnlijk omdat ze de opbrengst met de vrouw moesten delen. Dat resultaat onderschrijft eerdere studies waaruit blijkt dat gesettelde mannen minder risico’s nemen, omdat ze niet meer met andere mannen om de aandacht van een vrouw hoeven vechten.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat wordt gekeken wat een baby met de bereidheid om risico’s te nemen, doet. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Evolution and Human Behavior.

Bronmateriaal

"Babies flick anti-risk ‘switch’ in women but not men" - Warwick.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Shawn Anderson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd