Man leeft langer dankzij geld en monogamie

Mannen zijn zo geëvolueerd dat ze bereid zijn om te sterven voor seks en nageslacht. Dat verklaart waarom mannen jonger sterven dan vrouwen. Maar monogamie en economische gelijkheid kan deze evolutionaire trend een halt toe roepen. Met die opmerkelijke conclusies komen onderzoekers.

Het belangrijkste doel van de man hier op aarde is de voortplanting. Mannen hebben om die reden ook meer te winnen en minder te verliezen bij risicovol gedrag. In het ergste geval komt de man om, maar als het een beetje meezit, heeft hij zijn genen dan al in een volgende generatie gestopt en is hij verder overbodig. Natuurlijk is het voor kinderen beter om een betrokken vader te hebben, maar het verlies van de moeder blijkt een grotere invloed te hebben. Daarom nemen vrouwen wat minder risico.

Onderzoek
Het is de theoretische conclusie van een praktisch onderzoek. De wetenschappers vergeleken mannen in zeventig landen met elkaar en keken hierbij met name naar culturele factoren die de competitie tussen mannen verhevigden. Economische ongelijkheid tussen mannen en polygamie bleek de levensduur van de man aanzienlijk te verkorten. De levensduur van de vrouw bleek niet te worden aangetast door deze factoren.

Noorwegen en Columbia
Neem bijvoorbeeld Noorwegen. Hier zijn de mannen economisch gezien tamelijk gelijk aan elkaar. Ook de levensduur van de man en vrouw is ongeveer even lang; gemiddeld is er slechts een verschil van 4,5 jaar. Maar in een land als Columbia zijn de economische verschillen groter. Bovendien vindt er meer competitie plaats tussen mannen. Deze concurrentie draait om status, materiële zaken en uiteindelijk seks. Daardoor sterft de man gemiddeld 7,8 jaar eerder dan de vrouw.

Polygamie
Ook in een samenleving waarin polygamie heel normaal is, heeft de man het lastig. Een man heeft meerdere bedpartners, waardoor er voor andere mannen minder vrouwen overblijven. De kans dat een arme man in zo’n samenleving eigen kinderen krijgt, is klein. Daarom zal hij snel rijk of machtig moeten worden. En daarvoor moet hij meer risico’s nemen. En des te meer risico’s, des te korter de levensduur.

De onderzoekers kunnen maar één conclusie trekken: een monogaam leven in een gelijkwaardige maatschappij zou de levensduur van de man goed doen. Denk echter niet dat wij in Nederland geen boodschap hebben aan dit onderzoek. Volgens de wetenschappers heeft elke man – ongeacht waar hij woont en hoeveel hij verdient – de neiging om veel en hard te werken om even rijk en machtig te worden als de buren. Dat is wellicht een instinctieve drang, maar wel eentje die levensjaren kan kosten, zo waarschuwen de onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd