Man laat rattenstaart zwaaien door alleen maar te denken

rat

Wetenschappers hebben het brein van een rat en een mens met elkaar verbonden, waarna het voor de mens mogelijk was om door alleen maar te denken de staart van de rat in beweging te brengen.

De hersenen van twee individuen met elkaar verbinden: de wetenschap draait er de hand niet voor om. Onlangs creëerden wetenschappers bijvoorbeeld nog ‘telepatische ratten‘. De hersenen van de twee ratten werden met behulp van micro-elektroden met elkaar in contact gebracht, waardoor de ratten elkaars gedachten konden lezen en samen – ook al waren ze duizenden kilometers van elkaar verwijderd – lastige taken konden oplossen.

Twee soorten
En nu gaan wetenschappers nog een stapje verder. Ze brengen namelijk de hersenen van twee verschillende soorten met elkaar in contact: een mens en een rat. De proefpersonen kregen elektroden op hun schedel geplaatst. Deze elektroden hielden hun hersenactiviteit in de gaten. De rat werd ondertussen verdoofd en in een apparaat gelegd dat ultrasone pulsen door zijn schedel, zo het brein in stuurde. De proefpersonen namen – met de elektroden op de schedel – plaats achter een computerscherm. Op het scherm flikkerde een cirkel. De proefpersonen moesten zich op de flikkerende cirkel richten. Wanneer ze dat deden werd hun hersenactiviteit op het flikkeren van die cirkel afgestemd. Zodra hun aandacht verslapte, liep de hersenactiviteit niet meer synchroon met de flikkerende cirkel.

WIST U DAT…

…de hersenen van een rat krimpen bij slaaptekort?

Synchroon
Wanneer de hersenactiviteit van de proefpersonen synchroon liep met de flikkerende cirkel, werd er een signaal gestuurd naar het apparaat waarin de rat zich bevond. Dit apparaat gaf een ultrasoon signaal af dat ervoor zorgde dat de verdoofde rat zijn staart bewoog. Proefpersonen konden de staart van de rat dus in beweging brengen door zich te concentreren op de flikkerende cirkel.

Resultaten
De experimenten verliepen uitstekend. In 94 procent van de gevallen kon de mens door zich alleen maar te concentreren de staart van de rat in beweging brengen. En de verbinding tussen de twee was nog snel ook. Zodra de mens zich concentreerde, duurde het gemiddeld 1,6 seconden voordat de rat zich bewoog. Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Wellicht is het in de toekomst mogelijk om het brein van mensen ook met andere dieren te verbinden. We zouden dan wellicht gebruik kunnen maken van bepaalde vaardigheden die dieren wel hebben (een goed reukvermogen, bijvoorbeeld) en die wij niet hebben, maar wel goed kunnen gebruiken. Maar onderzoeken zoals deze studie hebben meer implicaties. Wetenschappers hopen in de toekomst namelijk in staat te zijn om ‘gedachten te kunnen lezen’, oftewel aan de hersenactiviteit van mensen af te kunnen leiden wat hun intenties of gedachten zijn. Dat kan bijvoorbeeld heel handig zijn voor mensen die niet kunnen praten. Hun hersenactiviteit kan dan wellicht omgezet worden in woorden, zodat ze toch duidelijk kunnen maken wat ze willen of wat er door ze heengaat. Ook is het wellicht mogelijk om heel nauwkeurig uit de hersenactiviteit af te leiden welke bewegingen mensen willen maken. Dat is handig voor mensen met een prothese. De prothese kan aangestuurd worden door de hersenactiviteit van mensen en mensen kunnen deze door alleen maar te denken in beweging brengen.

Bronmateriaal

"Non-Invasive Brain-to-Brain Interface (BBI): Establishing Functional Links between Two Brains" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah Fleming (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd