Man gek op geur ovulerende vrouw

 BIOLOGIE  Dames, laat de dure parfums, eau de toilettes en badolieën maar staan. Ons lichaam regelt de aantrekkelijke geuren namelijk zelf wel! Uit onderzoek is gebleken dat mannen gek zijn op de geheel natuurlijke geur die ontstaat als vrouwen ovuleren. Dat meldt het blad Psychological Science.

Geuren zijn altijd een aandachtspuntje als het gaat om het vinden van een partner. Niet alleen bij mensen, ook bij dieren. Zo is uit dieronderzoeken gebleken dat het testosteronniveau van het mannetje beïnvloed wordt door de geuren die het vrouwtje afgeeft. Vooral de geuren tijdens de ovulatie (het moment waarop zij het meest vruchtbaar is) wordt gretig opgepikt.

Onderzoekers Saul L. Miller en Jon K. Maner wilden weten of de ovulatiegeuren ook bij mensen die uitwerking hebben. Ze gaven vrouwen t-shirts die de dames gedurende drie nachten in verschillende fases van hun cyclus moesten dragen. Daarna kregen mannen de t-shirts onder de neus geduwd. Daar zaten ook t-shirts onder die niet door vrouwen waren gedragen. Nadat de heren hadden geroken werd een beetje speeksel afgenomen om hun testosteronniveau te kunnen meten. Uit de resultaten bleek dat de mannen die t-shirts van ovulerende vrouwen roken meer testosteron ontwikkelden dan de mannen die de andere shirts onder de neus kregen. De heren kenmerkten de t-shirts van ovulerende vrouwen bovendien als meest plezierig van geur.

Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat er direct bewijs gevonden wordt voor het feit dat de cyclus van de vrouw het testosteronniveau van de man beïnvloedt. Mannen ruiken dus of een vrouw vruchtbaar is. Het is volgens de onderzoekers dan ook niet uitgesloten dat na het waarnemen van die geur actie ondernomen wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd