Man en vrouw focussen zich op andere dingen tijdens gesprek

Als een man en vrouw naar een interview kijken, zien ze heel andere dingen, zo blijkt uit onderzoek. Zo richtten mannen zich op de lippen van de geïnterviewde, terwijl vrouwen vooral de ogen interessant vinden.

De onderzoekers lieten 34 proefpersonen naar filmpjes kijken. De filmpjes lieten zien hoe verschillende mensen werden geïnterviewd. Achter de geïnterviewden was ook van alles te zien: voetgangers, fietsers en auto’s kwamen voorbij. Terwijl de proefpersonen naar het filmpje keken, hield een camera in de gaten waar hun ogen zich precies op richtten.

Resultaten
De mannen bleken hun ogen vooral te richten op de lippen van de geïnterviewde. De vrouwen richtten hun ogen beurtelings op de ogen en het lichaam van de geïnterviewde.

WIST U DAT…

…baby’s en jonge vogeltjes op dezelfde manier leren praten?

Afgeleid
Mannen werden het sterkst afgeleid door bewegingen die achter de geïnterviewde plaatsvonden. Vrouwen werden juist afgeleid wanneer mensen in het beeld kwamen lopen of rijden.

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar wat de aandacht van mensen trekt en waar ze zich dan op richten. Maar daarbij werd nooit rekening gehouden met het geslacht van mensen. Onterecht, zo blijkt nu. Er zijn flink wat verschillen tussen de kijk van mannen en vrouwen.

Bronmateriaal

"Hey, I’m over here: Men and women see things differently" - University of Southern California (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Victor1558 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd