Man denkt dat hij faalt als zijn vrouw succes heeft

succesvolle vrouw

Hoe meer succes zijn vrouw of vriendin boekt, hoe sterker het zelfrespect van de man daalt. Mannen zien het succes van hun wederhelft klaarblijkelijk als een mislukking van hun kant. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Vrouwen hebben geen last van die hersenkronkel.

Onderzoekers zetten een aantal experimenten op. In het eerste experiment kregen mannen en hun wederhelft een testje voorgelegd waarin hun probleemoplossend vermogen en sociale intelligentie getest werd. Na afloop kregen de proefpersonen te horen dat hun partner of bij de twaalf procent beste of bij de twaalf procent slechtste kandidaten hoorde. Wanneer de proefpersonen hoorden dat hun partner het heel goed of heel slecht had gedaan, deed dat niets met hun expliciete, bewuste zelfrespect (oftewel hoe ze zich naar eigen zeggen voelden).

Onbewust
Maar onbewust deed het met name met de mannelijke proefpersonen wel iets. De onderzoekers lieten de proefpersonen nadat ze de test hadden volbracht en wisten hoe hun partner gescoord had naar een scherm kijken. Daarop verschenen ‘goede’ en ‘slechte’ woorden. Een computer hield in de gaten hoe snel mensen woorden met zichzelf associeerden. Mensen die veel zelfrespect hadden, associeerden een woord als ‘ik’ sneller met woorden als ‘uitstekend’ of ‘goed’ en niet zo snel met woorden als ‘vreselijk’ of ‘slecht’.

WIST U DAT…

…mannen zich tijdens een gesprek op heel andere dingen richten dan vrouwen?

Zelfrespect
De mannen die dachten dat hun partner bij de twaalf procent beste kandidaten hoorde, bleken nare woorden veel sterker met zichzelf te associëren dan mannen die dachten dat hun partner bij de slechtste kandidaten hoorde. In andere woorden: de prestatie van hun wederhelft tastte hun zelfrespect aan. “Het lijkt logisch dat mannen zich bedreigd voelen wanneer hun vriendin beter is in iets wat ze samen doen, bijvoorbeeld samen afvallen,” stelt onderzoeker Kate Ratliff. “Maar dit onderzoek toont aan dat mannen het succes van hun partner als een mislukking van hun kant zien, zelfs als ze niet direct de competitie met elkaar aangaan.”

Vrouwen
Vrouwen bleken daar geen last van te hebben. Bovendien bleken vrouwen in tegenstelling tot hun mannen positiever te zijn over hun relatie wanneer ze dachten aan een moment waarop hun partner succes had.

De resultaten zijn in lijn met eerdere studies, onder meer in Nederland. Daaruit bleek dat ook Nederlandse mannen minder zelfrespect hebben als ze denken aan het succes van hun vrouw.

Bronmateriaal

"Men feel worse about themselves when female partners succeed, says new research" - American Psychological Association (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Victor1558 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd