Man is behulpzamer als vrouw hoge hakken draagt

hogehak

Een vrouw die hulp nodig heeft, doet er goed aan om hoge hakken te dragen. Dat blijkt uit Frans onderzoek. Hoe hoger de hak van een vrouw is, hoe sterker mannen geneigd zijn om haar te helpen.

Onderzoeker Nicolas Guéguen trekt die conclusie op basis van een experiment. Hij observeerde wat er gebeurde wanneer vrouwen – met platte schoenen of juist hoge hakken aan – aan mensen vroegen of ze een vragenlijst in wilden vullen. Ook keek hij wat er gebeurde wanneer diezelfde vrouw – opnieuw op platte schoenen of een hak – een handschoen liet vallen: hing de mate waarin mensen geneigd waren om de handschoen op te rapen nauw samen met het het schoeisel van de vrouw?

Resultaten
Uit de experimenten blijkt dat de behulpzaamheid van de man toenam naarmate de vrouw hogere hakken droeg. De hoogte van het schoeisel van de vrouw bleek geen invloed te hebben op de mate waarin vrouwen behulpzaam waren. Dat schrijft Guégen in het blad Archives of Sexual Behavior.

“De hoogte van de hak van de vrouw heeft een krachtig effect op het gedrag van mannen”

In de bar
Guégen zette bovendien nog een experiment op. Tijdens dat experiment observeerde hij vrouwen – wederom op schoeisel van verschillende hoogte – in een bar. Uit dat onderzoek blijkt dat mannen in een bar sneller met een vrouw gaan praten wanneer ze hakken draagt. “De hoogte van de hak van de vrouw heeft een krachtig effect op het gedrag van mannen,” stelt Guégen.

Het is voor het eerst dat de wetenschap zich vastbijt in de vraag hoe de hoogte van de schoen van de vrouw invloed uitoefent op het gedrag dat mannen naar haar toe vertonen. De grote vraag is nu natuurlijk: waarom hebben hoge hakken dit effect op mannen? Guégen wil niet te snel conclusies trekken. Hij pleit voor meer onderzoek. Onder meer om te achterhalen of het effect het resultaat is van de hoge hakken zelf of van een verandering in tred die het resultaat is van het dragen van hoge hakken. Hij speculeert verder dat mannen de dragers van hoge hakken wellicht associëren met seksuele bedoelingen doordat sexy vrouwelijke modellen in de media vaak hoge hakken dragen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd