Druppels gesmolten gesteenten die zouden getuigen van een komeetinslag die onder meer de mammoeten fataal werd, lijken een heel andere oorsprong te hebben. Ze zijn ontstaan door toedoen van huis-tuin-en-keuken-vuur.
De mammoeten – en andere grote dieren – stierven uit tijdens de Jonge Dryas: een 1000 jaar durende koude periode. In de jaren tachtig stelden een aantal onderzoekers dat die koude periode begon toen een komeet of meteoriet in Noord-Amerika neerkwam.
De druppels
Maar klopt dat wel? Een nieuw onderzoek stelt van niet. Wetenschappers analyseerden gesmolten grond die volgens sommigen zou getuigen van een komeetinslag (waarbij het oppervlak enorm verhit wordt) aan het begin van de Jonge Dryas. Uit de analyse blijkt dat de samenstelling van deze gesmolten grond de samenstelling van de lokale grond weerspiegelt. Er zijn geen sporen van grond afkomstig van andere continenten aangetroffen: iets wat men wel zou verwachten als er sprake was van een grote, intercontinentale komeetinslag. Bovendien wijst de analyse erop dat de gesmolten grond door korte en matige opwarming tot stand kwam en dus niet door de intense, hoge temperaturen die men tijdens een enorme inslag zou verwachten.
De datering
Misschien nog wel de belangrijkste conclusie is dat de gesmolten grond uit een periode die zo’n 3000 jaar besloeg, stamt. “Als er één inslag was, dan zouden de gesmolten gesteenten dezelfde leeftijd moeten hebben en niet uit een 3000 jaar durende periode moeten stammen.”
Haardvuur
Maar als de bestudeerde druppels gesmolten gesteenten niet het resultaat zijn van een komeetinslag, hoe ontstonden ze dan wel? Door haardvuur, zo stellen de onderzoekers. De monsters waren afkomstig uit een gebied in Syrië waar landbouwers zich zo’n kleine 13.000 jaar geleden vestigden. De gebouwen waarin deze mensen leefden, bestonden uit modder en stenen. Sommige van die gebouwen brandden door haardvuur af. Volgens de onderzoekers zijn de druppels gesmolten grond tijdens die branden ontstaan.
Met dit nieuwe onderzoek wordt de controversiële theorie die stelt dat mammoeten door toedoen van een komeetinslag om het leven kwamen opnieuw stevig aan het wankelen gebracht. Eén ding staat temidden van dat alles wel vast: de mammoet is niet meer. Wat hem uiteindelijk fataal is geworden, blijft de vraag. Onderzoekers hebben al diverse nieuwe theorieën opgeworpen. Zo zou een verandering in begroeiing of de mens de gigant fataal zijn geworden.