Moeders die regelmatig met hun baby’s in gesprek zijn, zorgen ervoor dat het brein van het kind zich beter ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek. Zelfs voordat kinderen zelf gaan praten, spelen woorden een belangrijke rol in hun ontwikkeling. Ze kunnen de woorden en objecten zelfs al categoriseren.
Woorden beïnvloeden de ontwikkeling van baby’s van drie maanden oud meer dan welk ander geluid ook. Zelfs muziek heeft niet zo’n krachtige uitwerking.
Onderzoekers lieten vijftig baby’s van drie maanden oud verschillende beelden van vissen zien. Bij die beelden kregen ze geluidjes of woorden te horen. De onderzoekers maten elke keer hoe lang de kinderen naar de afbeelding keken. Al snel bleek dat kinderen die de vis in een categorie konden onderbrengen, langer naar de plaatjes keken. En alleen als er met woorden gecommuniceerd werd, kon er een categorie worden gevormd.
“We verwachten dat de menselijke spraak en misschien de speciaal op kinderen gerichte spraak (hoge en korte, soms zelfbedachte woordjes, red.) in jonge kinderen een soort oplettendheid veroorzaakt die de categorisering aanmoedigt,” legt onderzoeker Sandra Waxman uit. Naar verwachting wordt die categorisering naarmate de kinderen ouder worden steeds nauwkeuriger. Op dat moment gaan ze individuele woorden ook uit gewone zinnen oppikken en begrijpen ze wat woorden betekenen.