Maleisische schildpad staat op uitsterven

Het Wereld Natuur Fonds heeft vandaag bekend gemaakt dat de eetlust van de Maleisiërs de Maleisische schildpad op korte termijn de kop kan gaan kosten. De Maleisiërs zijn gek op schildpadeieren, waardoor het dier eigenlijk geen schijn van kans maakt. Per jaar zouden honderdduizenden eieren bij de Maleisiërs op het bord belanden.

De eieren van de schildpad worden in grote delen van Maleisië in alle openheid verkocht. Ooit kwamen de schildpadden nog met duizenden tegelijk naar de kust om daar hun eieren te leggen, maar dat is dankzij stroperij en kustontwikkeling rigoureus veranderd. “Eén van de factoren die heeft bijgedragen aan het verdwijnen van de lederschildpad is de consumptie van eieren,” laat WNF weten. “We willen niet dat hetzelfde met onze groene schildpad en karetschildpad gebeurt.”

De vraag naar schildpadeieren rent ondertussen het aanbod voorbij. In 2007 werden alleen in de noordoostelijke regio van Maleisië, Terengganu, al 422.000 eieren gegeten. Dat is twee keer meer dan de schildpadden in die regio te bieden hadden. Om aan het aanbod te kunnen voldoen, dienden eieren uit andere gebieden te worden aangevoerd. In Terengganu nestelden in de jaren vijftig jaarlijks 10.000 lederschildpadden. Vandaag de dag zijn dat er nog maar tien.

“Een verandering in houding en gedrag is nodig om het tij te keren als we er zeker van willen zijn dat de schildpadden overleven,” concludeert het WNF. Dierenbeschermers pleiten bij de regering voor een nationale ban op de consumptie en commerciële verkoop van schildpadeieren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd