Malariaparasiet teistert rode bloedcel (video)

Voor het eerst hebben wetenschappers een video gemaakt, waar te zien is hoe een malariaparasiet een menselijke rode bloedcel binnendringt. Besmette malariamuggen dragen deze Plasmodium-parasiet over op mensen. Jaarlijks sterven circa één miljoen mensen aan malaria. Tot nu toe zagen we niet eerder hoe zo’n besmetting precies plaatsvindt. Twee Australische wetenschappers brengen hier verandering in.

Om een cel binnen te dringen maakt de Plasmodium-parasiet gebruik van een ‘tight junction marker’. U kunt dit vergelijken met een soort drilboor. De parasiet gebruikt dit om een gat in de cel te boren en vervolgens binnen te dringen. Dit is in de video te zien: eerst is de parasiet een witte stip, maar wanneer hij de cel binnendringt, dan verandert de stip in een cirkel.

De video kan gebruikt worden om nieuwe behandelingen te vinden om malariaparasieten tegen te houden. Door de tight junction marker te stoppen kunnen malariaparasieten moeilijker bloedcellen teisteren. De grote vraag is: hoe pakken wetenschappers de drilboor van een parasiet af?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd