Makkelijke acties geven een goed gevoel

Stel, u bent rechts en moet een brief schrijven, dan schrijft u uiteraard met de rechterhand. Dit is namelijk een stuk makkelijker dan schrijven met links. Dit soort moeiteloze acties geven mensen een goed gevoel, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Mensen houden er blijkbaar van om bepaalde cognitieve processen goed te beheersen. Dankzij taken die wij makkelijk verwerken en begrijpen voelen wij ons beter.

Onderzoekster Nina Regenberg onderzocht in haar prefschrift de verschillende aspecten van fluency en ‘doen’. Proefpersonen moesten op de computer simpele objecten verplaatsen. Sommige bewegingen waren heel makkelijk (bijv. een beweging met de rechterhand naar een koffiekop met het oortje naar rechts), andere waren iets moeilijker (bijv. een beweging met de rechterhand naar een koffiekop met het oortje naar links).

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat proefpersonen zich gelukkiger voelen na makkelijke acties. Zij ervaren een ‘fluency’-gevoel.

Verdere experimenten toonden aan dat mensen een voorkeur hebben voor een een actie die de minste hoeveelheid moeite vereist, oftewel een actie die het meest vloeiend verloopt. “Denk maar aan het openen van uw voordeur met uw dominante of niet-dominante hand”, legt Regenberg uit. “Het is niet verrassend dat het makkelijker lijkt om de deur van het slot te draaien met uw dominante hand. Mijn onderzoek toont aan dat dit soort moeiteloze (vloeiende) acties niet alleen makkelijker zijn, maar ook echt een goed gevoel geven. Oftewel: of we nu dingen op een vloeiende of minder vloeiende manier doen, heeft ook invloed op hoe we ons voelen.”

Bronmateriaal

Persbericht Vrije Universiteit Amsterdam

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd