Maken sigaretten de kater na een avondje stappen erger?

Een kleinschalige onderzoek onder 113 studenten wijst er voorzichtig op dat sigaretten in combinatie met flink wat alcohol misschien niet zo’n goed idee is: het maakt de kater de dag erna een stuk erger dan wanneer u alleen maar heel veel drinkt.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Ze baseren hun conclusies op een studie onder 113 studenten. De studenten hielden acht weken lang bij hoeveel ze elke dag dronken en rookten. Ook maakten ze melding van katers.

Resultaten
Uit het onderzoek bleek dat van de studenten die heel veel dronken (oftewel zo’n vijf tot zes blikjes bier in een uur tijd) de studenten die op dezelfde dag ook meer rookten een grotere kans hadden om de volgende dag een kater te hebben dan studenten die precies evenveel dronken, maar minder of niet rookten. Ook was de kater van mensen die veel dronken en veel rookten, heftiger.

Kater

Een kater is niet alleen vervelend. Een kater heeft ook grote invloed op het concentratievermogen en de reactietijd. Een goede reden om ook op de dag na dat heftige feestje voorzichtig te zijn met het besturen van auto’s of andere zware machines.

Hoe?
Het onderzoek wijst erop dat roken een direct effect heeft op de kater. Hoe roken dat effect uitoefent, is niet duidelijk. Eerder onderzoek heeft echter al aangetoond dat de receptoren in het brein die gevoelig zijn voor nicotine ook betrokken zijn bij een reactie op alcohol. Zo zorgt tegelijkertijd roken en drinken ervoor dat er extra dopamine vrijkomt: een stofje dat ons een goed gevoel geeft. Dat er in ons brein een verband bestaat tussen nicotine en alcohol kan dan ook mogelijk verklaren waarom roken invloed heeft op de kater.

Hoewel het onderzoek vrij kleinschalig was en nog weinig duidelijkheid schept over de oorzaken van dit veronderstelde verband, kunnen we er al wel ons voordeel mee doen, vinden de onderzoekers. Zo lijkt het verstandig om wanneer u veel drinkt in ieder geval niet of minder te roken.

Bronmateriaal

"Smoking may worsen hangover after heavy drinking" - Journal of Studies on Alcohol and Drugs (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door MatHelium (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd