Maken groente en fruit stoppen met roken gemakkelijker?

Nieuw onderzoek wijst er op dat het eten van veel fruit en groente mensen wellicht kan helpen om te stoppen met roken en dat vervolgens ook vol te houden.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Buffalo in het blad Nicotine and Tobacco Research. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder 1000 rokers.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen die het meeste fruit en de meeste groente nuttigden een drie keer grotere kans hadden om veertien maanden nadat de onderzoekers ze voor het laatst gesproken hadden, al enige tijd (meer dan 30 dagen) te zijn gestopt met roken. Ook nadat de onderzoekers rekening hadden gehouden met de leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en inkomen van de proefpersonen, bleef dat verband overeind. Rokers die meer fruit en groente aten, bleken ook minder sigaretten per dag te roken en wachtten langer met het roken van hun eerste sigaret van de dag. Ook waren ze minder afhankelijk van nicotine.

WIST U DAT…

…de rookvrije werkplek waarschijnlijk al vele levens heeft gered?

Stoppen met roken
Het onderzoek beantwoordt een vraag die de wetenschappers al lang bezighoudt. “We weten door eerder onderzoek dat mensen die zich tot zes maanden van sigaretten onthielden meer fruit en groente aten dan mensen die nog steeds rookten,” vertelt onderzoeker Gary Giovino. “Wat we niet wisten, was of de mensen die recent gestopt waren met roken meer fruit en groente gingen eten of dat rokers die meer fruit en groente aten een grotere kans hadden om te stoppen met roken.” Dit onderzoek wijst erop dat het laatste klopt. “We hebben mogelijk een nieuw middel ontdekt dat mensen kan helpen om te stoppen met roken,” merkt onderzoeker Jeffrey P. Haibach op. “Het verbeteren van het dieet kan stoppen met roken vergemakkelijken.”

Smaak
Hoe groente en fruit die invloed uitoefenen op de roker is onduidelijk. “Het is mogelijk dat fruit en groente mensen een ‘vol’ gevoel geven, waardoor ze minder de behoefte voelen om te roken, aangezien rokers een gevoel van honger soms verwarren met het verlangen om te roken,” stelt onderzoeker Jeffrey Haibach. Ook kan het iets te maken hebben met het feit dat groente en fruit – in tegenstelling tot bijvoorbeeld vlees of koffie – de smaak van tabak niet versterken. “Fruit en groente kan de smaak van sigaretten nog wel eens verslechteren.”

De onderzoekers benadrukken dat nader onderzoek onder een grotere groep mensen noodzakelijk is. Als dat dezelfde resultaten oplevert, is het zaak dat de wetenschappers uit gaan zoeken hoe groente en fruit ons verlangen naar sigaretten beïnvloeden.

Bronmateriaal

"Trying to Quit Smoking? Try Eating More Fruits and Vegetables" - Buffalo.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fried Dough (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd