Magneetje haalt ziekten uit het lijf

Klinkt als kwakzalverij, maar het is harde wetenschap. Onderzoekers halen met nanomagneetjes ongewenste stofjes uit het bloed.

De wetenschappers maken daarvoor gebruik van magnetische nanodeeltjes. Eerst moet bepaald worden welke stofjes uit het bloed moeten worden gehaald. Vervolgens krijgen de nanodeeltjes antilichaampjes mee waardoor deze zich gaan binden aan de ongewenste stoffen.

Gescheiden
De nanodeeltjes worden in het lichaam aangebracht. Het bloed wordt met behulp van een dialysemachine uit het lichaam gehaald. De nanodeeltjes hebben zich dan al aan de ongewenste stoffen geklemd, waardoor het relatief gemakkelijk is om deze uit het bloed te halen. Gewoon een kwestie van de magnetische nanodeeltjes aantrekken. De ongewenste stofjes komen dan vanzelf mee.

WIST U DAT?

…Silly Putty dol is op magneten? Bekijk hier een filmpje van een Silly Putty die een magneet verorbert.

Overdosis
De methode is heel veelbelovend, zo is uit experimenten gebleken. Zo kan de methode heel handig zijn als mensen een overdosis medicijnen hebben ingenomen. De nanomagneetjes kunnen de medicatie uit het bloed vissen. Experimenten hebben ook aangetoond dat de nanodeeltjes niet schadelijk zijn voor cellen in het lichaam en ook geen bloedstollingen veroorzaken.

Maar de onderzoekers willen meer doen met het medicijn. Ze willen er bijvoorbeeld ook infecties met bestrijden. En om dat te bereiken, moesten ze ervoor zorgen dat de nanomagneetjes op gaan in immuuncellen. En dat is gelukt, zo bleek onlangs tijdens een bijeenkomst van de American Society of Anesthesiologists. Behalve infecties en overdoses zouden ook bepaalde vormen van kanker op deze manier kunnen worden bestreden.

Bronmateriaal

"Tiny Magnets Could Clear Diseases from the Blood" - Technologyreview.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Aney (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd