Magmakamer onder vermeend Atlantis groeit flink

Vulkanisch gesteente hoopt zich op onder de Santorini-vulkaan. Zo is de magmakamer in 1,5 jaar tijd tien tot twintig miljoen kubieke meter gegroeid. Het Olympische Stadion in Londen past er nu vijftien keer extra in.

Britse wetenschappers maakten gebruik van GPS-ontvangers om bewegingen van het oppervlak van de aarde te monitoren. De GPS-ontvangers kunnen bewegingen van enkele millimeters detecteren. Door de groei van de magmakamer in 2011 en 2012 is het oppervlak van het eiland Thera acht tot veertien centimeter gestegen.

Betekent dit dat de vulkaan binnenkort uitbarst? Nee, niet per se. De Britse wetenschappers melden dat de laatste maanden minder aardbevingen plaatsvonden in het gebied. Dit is een teken dat een uitbarsting niet nabij is.

Atlantis
De laatste grote uitbarsting vond 3.600 jaar geleden plaats. Toen bedekte de Santorini-vulkaan de eilanden van Thera onder een dikke laag puimsteen. Hierdoor verdween de beroemde havenstad Akrotiri, die toen een belangrijke rol vervulde in het handelsnetwerk van de Minoïsche beschaving. Vreemd genoeg zijn er nooit menselijke lichamen aangetroffen onder het puimsteen. Blijkbaar waren de bewoners al op tijd vertrokken. Mogelijk is de legende van Atlantis gebaseerd op Thera. De vulkanische uitbarsting zorgde ervoor dat het midden van het eiland op de bodem van de zee eindigde. Dit ondersteunt het ‘gezonken stad’-verhaal. Plato’s beschrijving van Atlantis komt fysiek en topografisch overeen met Thera.

Afgelopen eeuw
De afgelopen eeuw is de Santorini-vulkaan redelijk rustig gebleven. Wel vonden er kleine uitbarstingen plaats, namelijk in 1925, 1939, 1950 en 1956.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd