Magma vrijgekomen ten noorden van IJslandse vulkaan

vulkaan

Iets ten noorden van de al dagen dreigende Bárðarbunga-vulkaan is magma vrijgekomen. Dat meldt het IJslandse meteorologisch instituut. De magma kwam iets na middernacht middels een één kilometer lange scheur boven.

De Bárðarbunga -vulkaan en zijn omgeving is al dagenlang onrustig. Er vinden met grote regelmaat bevingen plaats. Wetenschappers meldden tien dagen geleden bovendien al dat er sterke aanwijzingen zijn dat magma zich in dit gebied naar boven aan het bewegen is.

Magma
De dreiging lijkt alleen maar reëler te worden. Afgelopen nacht startte iets ten noorden van de Bárðarbunga-vulkaan een eruptie. Magma komt middels een ongeveer één kilometer lange scheur vrij. Enkele uren later leek de activiteit alweer af te nemen.

Subglaciale vulkaan
De Bárðarbunga-vulkaan is een zogenoemde subglaciale vulkaan. Dat betekent dat de vulkaan zich schuilhoudt onder ijs. In dit geval: een 850 meter dik pak ijs. Wanneer een dergelijke vulkaan uitbarst, kan dat ervoor zorgen dat dit ijs smelt en er enorm veel water vrijkomt. Er zijn reeds sterke aanwijzingen dat het onderste deel van de ijskap aan het smelten is.

Rood en geel
Inmiddels geeft het IJslandse meteorologisch instituut als het om de Bárðarbunga-vulkaan gaat nog altijd code rood (een eruptie gaat plaatsvinden of is gaande) af. De Askja-vulkaan heeft code geel (de vulkaan is onrustig) gekregen. De plek waar nu magma is vrijgekomen ligt tussen deze twee vulkanen in.

Het is zeker niet ongebruikelijk dat IJsland met vulkaanuitbarstingen te maken krijgt. In 2010 legde Eyjafjallajökull nog een groot deel van het Europese luchtverkeer plat. De kans dat Bárðarbunga voor soortgelijke problemen gaat zorgen, lijkt vooralsnog klein. Als de vulkaan uitbarst, produceert deze volgens experts waarschijnlijk matige hoeveelheden dichte as en zou alleen lokaal vluchtverkeer daar hinder van kunnen ondervinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd