‘Magisch tapijt’ voorkomt dat mensen vallen

Het is geen verrassing dat veel bejaarden regelmatig vallen. Gelukkig is er een oplossing. Wetenschappers van de universiteit van Manchester hebben een ‘magisch tapijt’ gemaakt. Dit tapijt registreert bepaalde looppatronen en kan mogelijk voorspellen waar iemand gaat vallen.

Zodra iemand op het magisch tapijt loopt, maakt het tapijt 2D-beelden door middel van tomografie. Tomografie wordt ook gebruikt in scanners in ziekenhuizen, bijvoorbeeld om beelden van het menselijk lichaam te maken zonder het lichaam in te dringen. Een goed voorbeeld hiervan is een CT-scan.

De onderzoekers denken dat het magische tapijt levens kan redden. “Het tapijt verzamelt allerlei gegevens over een persoon, waardoor er een omgeving ontstaat waarbij veranderingen in de conditie van een patient vroegtijdig worden ontdekt”, vertelt Dr. Patricia Scully van het Photon Science Institute van de universiteit van Manchester. “Het tapijt is goedkoop en kan ook verwerkt worden in meubels en andere oppervlakten, zoals een matras of een muur.”

“We kunnen nu op afstand veranderingen in looppatronen zien, terwijl bejaarden in hun vertrouwde, natuurlijke omgeving blijven. Hierdoor kunnen we problemen eerder identificeren”, vertelt professor Chris Todd. Pijnpunten als een versmalling in een hal of een te hoge drempel worden zo eerder opgemerkt en kunnen aangepakt worden.

Bronmateriaal

"‘Magic carpet’ could help prevent falls" - Universiteit van Manchester

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd