Magelhaenpinguïns eten jaarlijks twee miljoen ton zeevruchten

magelhaenpinguin

Zuid-Amerikaanse Magelhaenpinguïns zijn flinke schransers. Jaarlijks eten zij 1,5 miljoen ton inktvis, vette vis (bijv. sprot) en koornaarvis. Als deze resultaten door worden getrokken naar de wereldwijde populatie van 1,3 miljoen Magelhaenpinguïns, dan verorberen deze dieren jaarlijks twee miljoen ton aan zeevruchten.

De statistieken van de diverse duiken.
De statistieken van de diverse duiken.
Wetenschappers volgden enkele tientallen pinguïns uit vier koloniën in Argentinië om te kijken hoeveel vis zij vingen. De pinguïns droegen een soort wiebelmeter bij zich. Wanneer een pinguïn wiebelde tijdens een duik, betekent dit dat hij een prooi te pakken had. In totaal doken de pinguïns bijna 35.000 keer.

In totaal eten de Magelhaenpinguïns 87 procent meer sprot, inktvis en ansjovis dan de totale commerciële vangsten. Jaarlijks wordt er zo’n 820.000 ton van dit soort vissen gevangen.

De onderzoekers concluderen dat er steeds meer bewijs is dat zeevogels, zoals pinguïns, grotere hoeveelheden voedsel consumeren dan voorheen gedacht. De wetenschappers vinden het belangrijk om snel een vervolgonderzoek te doen, om het eetgedrag van pinguïns direct te observeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd