Mensen met coeliakie kunnen opgelucht ademhalen: een kus van je partner, zelfs na een broodje vol gluten, lijkt veilig te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Columbia University.
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gluten, de eiwitten in granen zoals tarwe, niet verdraagt. Voor de 1 op de 100 mensen met deze aandoening kan zelfs een minuscuul kruimeltje al behoorlijk wat schade aanrichten, ook als je geen directe klachten merkt. Zoenen met een partner die net een boterham heeft gegeten, was voor velen daardoor vaak een bron van spanning. Maar dat hoeft niet meer.
“Het advies dat we gaven over zoenen en coeliakie was gebaseerd op voorzorgsmaatregelen en veronderstellingen. We gebruikten ons beste oordeel. Ik vond het belangrijk om te onderzoeken of er daadwerkelijk risico’s waren”, zegt onderzoekster Anne Lee van Columbia University in een persbericht.
Het zoenexperiment
De wetenschappers gingen niet over één nacht ijs. Ze trommelden tien stellen op, waarvan één partner coeliakie had. De glutentolerante helft at eerst tien crackers, een flinke glutenbom. Vervolgens volgde een kus van tien seconden.
De onderzoekers testten dit op twee manieren. In ronde één wachtten de partners vijf minuten na het eten voor ze zoenden. In ronde twee kwam de kus sneller, maar dronk de cracker-eter eerst een half glaasje water voor de kus.
Bijna geen gluten te vinden
De resultaten zijn een opluchting. In beide scenario’s was de hoeveelheid gluten die via de kus werd overgedragen zo klein dat het amper meetelt. Zelfs als er nog wat gluten in het speeksel zaten, bleef het onder de 20 deeltjes per miljoen. Dat is de grens die ook voor ‘glutenvrije’ producten geldt. Veilig zat, dus.
Dit is niet alleen fijn voor coeliakiepatiënten, maar ook voor mensen die gevoelig zijn voor gluten en kampen met klachten zoals een opgeblazen gevoel of vermoeidheid, zeggen de onderzoekers. “Je hoeft geen extreme maatregelen te nemen”, aldus Lee. “Patiënten met coeliakie kunnen zich meer ontspannen in de wetenschap dat het risico op kruiscontact met gluten door het kussen van een partner die gluten heeft geconsumeerd tot een veilig niveau kan worden teruggebracht als het eten wordt gevolgd door een klein glas water.” Het onderzoek werd gepresenteerd op de conferentie Digestive Disease Week 2025 in San Diego.