Mag het iets pittiger? Mensen gebruikten 7000 jaar geleden al kruiden

look zonder look

Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat mensen hun voedsel zo’n 7000 jaar geleden al kruidden. In oude potten troffen ze resten van vissen en dieren én de krachtige smaakmaker look-zonder-look aan.

Een internationaal team van archeologen trekt die conclusie nadat ze in restanten van bijna 7000 jaar oude potten look-zonder-look (zie afbeelding hierboven) aantroffen. Look-zonder-look is een plant die ook vandaag de dag nog veelvuldig in de keuken wordt gebruikt.

Naast de resten van look-zonder-look werden ook restjes vis en vlees in de potten aangetroffen. Het feit dat de potten helemaal zwart zijn, wijst erop dat deze langere tijd op het vuur hebben gestaan. Voor de onderzoekers bewijs dat mensen in de prehistorie al kookten met behulp van kruiden. Dat is te lezen in het blad PLoS ONE.

En dat is verrassend, legt onderzoeker Hayley Saul uit. Wetenschappers dachten namelijk altijd dat mensen zo’n 7000 jaar geleden wel planten in de keuken gebruikten, maar dat puur vanwege de voedingswaarde van deze planten, deden. “Look-zonder-look heeft een sterke smaak, maar weinig voedingswaarde.” Dat deze plant samen met restjes vis en vlees werd aangetroffen, is veelzeggend. “Het is het eerste directe bewijs dat men in de Europese prehistorische keuken voedsel kruidde (…) En dat staat haaks op de aanname dat jagers en verzamelaars en de eerste boeren planten enkel gebruikten om aan energie te komen en niet zozeer geïnteresseerd waren in de smaak ervan.”

Bronmateriaal

"Researchers reveal hunter-gatherers’ taste for spice" - York.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Teun Spaans (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd