Madrid lijkt op unieke satellietbeelden in zwart-wit te schitteren – maar schijn bedriegt

De Spaanse hoofdstad kampt momenteel met de zwaarste sneeuwval in 50 jaar. En dat laat deze foto onomwonden zien.

Spanje is momenteel niet alleen in de ban van het coronavirus, ook storm Filomena houdt de gemoederen goed bezig. Afgelopen weekend werden delen van het land bedekt onder een dik pak sneeuw. In de helft van het land werd vanwege de hevige sneeuwval code rood afgegeven. De Spaanse hoofdstad Madrid is één van de zwaarst getroffen gebieden. En dat brengen nieuwe satellietbeelden onmiskenbaar in beeld.

Foto
Op de beelden, vervaardigd door de Copernicus Sentinel-2-missie, pronkt de Spaanse hoofdstad. De satellietbeelden zijn gemaakt op 11 januari 2021 om 12:14. Opvallend genoeg lijkt Madrid op deze beelden nét in zwart-wit te schitteren. Maar schijn bedriegt. In feite is de afbeelding gemaakt in ware kleuren. Maar het onstuimige winterse weer heeft het landschap volledig wit gekleurd.

De Spaanse hoofdstad Madrid, bedekt onder een witte deken van sneeuw. Afbeelding:
contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO
De Copernicus Sentinel-2-missie bestaat in feite uit twee afzonderlijke satellieten. Elke satelliet is uitgerust met een camera met hoge resolutie die het aardoppervlak in 13 spectrale banden in beeld brengt. Samen bedekken de twee satellieten elke vijf dagen alle landoppervlakken van de aarde, grote eilanden, binnenwateren en kustwateren.

De hevige sneeuwval in Spanje is historisch. De Spaanse hoofdstad kampt momenteel namelijk met de zwaarste sneeuwval in 50 jaar tijd. Het leidde ertoe dat de internationale luchthaven Barajas in Madrid om veiligheidsredenen werd gesloten. Ook werden treinen geannuleerd en wegen geblokkeerd.

Stilte na de storm
Hoewel de satellietbeelden zijn gemaakt nadat de storm voorbij was, is de nasleep duidelijk te zien. Bovendien blijkt dat er nog altijd veel sneeuw ligt, met name in de buitenwijken van de stad. Ook ligt er nog een laagje sneeuw op sommige landingsbanen op de luchthaven (te zien rechtsboven in beeld).

Essentiële goederen
Reddingswerkers zijn begonnen om de wegen weer sneeuwvrij te maken, zodat essentiële goederen zoals voedselvoorraden en de begeerde coronavaccins toch geleverd kunnen worden. Want het coronavirus houdt Spanje en in het bijzonder Madrid nog altijd in zijn greep. De Spaanse hoofdstad werd enorm hard getroffen door het coronavirus. Ondertussen worden er wederom beperkingen opgelegd om de derde golf een halt toe te roepen.

Venetië
De Copernicus Sentinel-2-missie houdt de toestand in de Spaanse hoofdstad – en trouwens ook op andere plekken – nauwgezet in de gaten. Al eerder legden de twee satellieten bijvoorbeeld de stand van zaken in Venetië onomwonden op beeld vast. Italië werd afgelopen april snoeihard getroffen door het coronavirus. Het leidde tot uitgestorven straten en zelfs in Venetië – waar mensen normaliter door elkaar heen krioelen – viel het leven compleet stil.

Terug naar Spanje. Want verwacht wordt dat het ongewone koude weer op het Iberische schiereiland tot later deze week zal duren. Daarbij wordt voorspeld dat de temperatuur nog tot een barre – 12 graden Celsius zou kunnen kelderen. Het zal dus nog wel even duren voordat Spanje van deze winterse buien is bekomen.

Wist je dat…

…het ook in andere delen van Europa goed koud gaan worden? Een bijzonder meteorologisch fenomeen dat zich momenteel hoog boven de Noordpool ontwikkelt, kan namelijk zeer koud weer met zich mee brengen. Het betekent dat Noordwest-Europa en Siberië zich op moeten maken voor flinke kou en dat het op sommige plekken zomaar eens kan gaan vriezen en sneeuwen. Lees hier meer!

Bronmateriaal

"Madrid snowbound" - ESA

Afbeelding bovenaan dit artikel: contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd