Macho wordt sneller oud

Wetenschappers hebben ontdekt dat vogels die zich macho gedragen sneller oud en sneller onvruchtbaar worden.

De onderzoeker bestudeerden de gegevens van 1700 vogels van de soort Chlamydotis undulata en richtten zich met name op het seksuele gedrag van de dieren.

Vaker
Wanneer de mannetjes het tijd vinden worden om seks te hebben, doffen ze zich helemaal op. Ze zetten hun veren op en rennen rond om iedereen te laten zien hoe mooi ze zijn. Sommige mannetjes doen dat echter vaker en langer dan anderen. De onderzoekers noteerden hoeveel tijd de vogels besteedden aan het macho rondparaderen. Daarna keken ze naar de vruchtbaarheid van de mannetjes.

Verband
Ze stuitten op een opvallend verband. De mannetjes die vaak macho rondstapten in een poging om een vrouwtje te vinden, gingen qua vruchtbaarheid het hardst achteruit.

WIST U DAT…

Kwaliteit
Alle mannetjes van de soort zagen naarmate ze ouder werden de kwaliteit van hun sperma teruglopen. Maar bij de macho’s ging dat veel harder. De onderzoekers vermoeden dat de macho’s veel energie verspelen door in hun jonge jaren achter de dames aan te zitten. Hierdoor kunnen ze minder energie besteden aan het fit houden van hun lichaam en dat is op de lange termijn goed merkbaar.

Leven in het nu
Dat wil niet zeggen dat het macho-gedrag per definitie ‘fout’ is. “Het leven is een risico,” stelt onderzoeker Brian Preston. “Roofdieren, parasieten en ziekten voorkomen waarschijnlijk toch dat de dieren heel oud worden. Dus het is misschien maar beter voor ze als ze zich op het nu richten en niet in zitten over later.”

De onderzoekers hopen door dit soort onderzoeken een beter beeld te krijgen van natuurlijke selectie. De Chlamydotis undulata is zeer geschikt voor een studie naar voortplanting en veroudering: de vogels worden relatief oud: tot wel 24 jaar.

Bronmateriaal

"Sexually showy birds age faster" - BBC.co.uk
Bovenstaande foto is gemaakt door Frank Vassen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd