Maar dinosaurus, waarom heb je zo’n grote neus?

dino1

Wetenschappers hebben in Utah een nieuwe soort dinosaurus ontdekt. De dino moet zo’n negen meter lang zijn geweest. Wat echter het meest opvalt is zijn opmerkelijk grote neus, waarvan nog onduidelijk is waar deze precies voor diende.

De dinosaurus heeft de naam Rhinorex condrupus gekregen. De dino leefde zo’n 75 miljoen jaar geleden in wat nu Utah is. Het was een echte planteneter.

Schedel
“We hebben bijna de gehele schedel ontdekt,” vertelt onderzoeker Terry Gates. “En dat is geweldig.” Om die schedel vervolgens uit te graven: dat was een hele klus. “We hadden bijna twee jaar nodig om het fossiel uit het zandsteen te krijgen waar het in zat.”

Kam
Maar het is gelukt. En het was zeker de moeite waard. Zo kunnen de onderzoekers nu vaststellen dat de dinosaurus behoort tot de Hadrosauridae. Hadrosauridae worden meestal geïdentificeerd aan de hand van de benige kam die zich op hun schedel bevindt. R. condrupus moet het zonder zo’n kam doen. Maar hij compenseert dat met zijn neus: die is namelijk enorm.

Onduidelijk is nog waar de neus precies voor diende. “Als de dinosaurus op zijn verwanten lijkt dan had hij waarschijnlijk geen super reukzintuig,” legt Gates uit. “Maar misschien gebruikte hij de neus om partners aan te trekken, of om soortgenoten te herkennen of als een verlengstuk van zijn bek.”

Bronmateriaal

"New Hadrosaur Noses into Spotlight" - NCSU.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Julius T. Csotonyi.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd