Maantje Rhea schittert op nieuwe foto van Cassini

De missie van Cassini nadert het einde, maar dat de ruimtesonde nog altijd tot fantastische dingen in staat is, bewijst deze foto van Rhea.

Rhea is de op één na grootste maan van Saturnus. De maan meet zo’n 1527 kilometer en moet qua grootte alleen de maan Titan boven zich dulden.

Helder
Zoals zoveel manen in de buitenste regionen van ons zonnestelsel is ook Rhea wanneer deze door de zon beschenen wordt, zeer helder. Dat komt doordat het oppervlak van de maan voor een groot deel bedekt is met waterijs.

Kraters
Wat verder ongetwijfeld opvalt als je de foto van Rhea goed bekijkt, is dat deze rijkelijk bedekt is met kraters. Er zijn maar weinig manen rond Saturnus te vinden die zoveel kraters tellen als Rhea.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Cassini
Cassini maakte de foto begin juni, maar NASA heeft deze recent pas vrijgegeven. Op het moment dat Cassini de foto maakte, was de afstand tussen de maan en de ruimtesonde ongeveer 587.000 kilometer.

Cassini werd in 1997 gelanceerd en arriveerde in 2004 bij Saturnus. De afgelopen jaren heeft de sonde uitgebreid onderzoek gedaan naar Saturnus en zijn manen. Zo ontdekte Cassini onder het oppervlak van Enceladus een enorme oceaan en dook de sonde dwars door de geisers van diezelfde geiser heen om meer te weten te komen over hun samenstelling. Bovendien maakt de sonde de ene na de andere adembenemende foto. Een mooi voorbeeld is dit kiekje waarop niet alleen Saturnus, maar ook de aarde, Venus en Mars te zien zijn. Maar aan alles komt een eind en dus ook aan de missie van Cassini. In september 2017 krijgt de sonde opdracht om zich in de atmosfeer van Saturnus te boren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd