Maantje Enceladus is een echt ski-paradijs

Nieuw onderzoek wijst erop dat het maantje Enceladus dankzij een honderd meter dikke laag poedersneeuw perfect is om te skiën.

De wetenschappers baseren die conclusie op waarnemingen van ruimtesonde Cassini. De zuidpool van het maantje Enceladus telt meerdere geisers. Deze geisers spuiten niet alleen stof, maar ook ijsdeeltjes de lucht in. Ene deel van die ijsdeeltjes komt weer terug en wel in de vorm van poedersneeuw.

Extreem fijn
En niet de minste poedersneeuw: nee, extreem fijne poedersneeuw. Op sommige plekken op het maantje is de laag poedersneeuw wel honderd meter dik. En daarmee is het een droombestemming voor de ski-liefhebber.

WIST U DAT…

…sneeuwvlokken er in allerlei soorten en maten zijn? Bekijk ze hier!

Geduld
Overigens heeft het wel even geduurd voordat Enceladus over die laag sneeuw kon beschikken. Gemiddeld komt er elk jaar één duizendste van een millimeter sneeuw bij. De honderd meter dikke laag doet dan ook vermoeden dat de geisers al tientallen miljoenen jaren actief zijn.

Of de wintersporters van de toekomst ook daadwerkelijk hun toevlucht gaan nemen tot Enceladus is overigens wel twijfelachtig. Zo zouden de skiërs zware ruimtepakken moeten dragen. En ook de zwaartekracht is er niet ideaal: deze maakt slechts één procent uit van de zwaartekracht op aarde.

Bronmateriaal

"Enceladus weather: Snow flurries and perfect powder for skiing" - Europlanet-eu.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd