Maansonde maakt fantastische foto van de aarde én Mars

  mars en aarde

  De Lunar Reconnaissance Orbiter heeft een fantastische foto gemaakt waarop niet alleen de aarde, maar ook Mars pronkt! De orbiter – die rond de maan cirkelt – maakte de foto na een grondige voorbereiding.

  De Lunar Reconnaissance Orbiter schudde deze fantastische foto niet zomaar uit zijn mouw. Er gingen weken van voorbereiding aan vooraf. Zo maakte de orbiter weken eerder al ‘oefenkiekjes’ van Mars alleen.

  Grote afstanden
  Op het moment dat de orbiter de foto met daarop de aarde én Mars maakte, bedroeg de afstand tussen de orbiter en de aarde zo’n 376.687 kilometer. Mars bevindt zich op deze foto maar liefst 300 keer verder weg: op 112,5 miljoen kilometer afstand.

  Nieuwe functie voor de maan
  Volgens de onderzoekers herinnert de foto ons eraan dat de maan van cruciaal belang kan zijn voor ruimtereizigers die onderweg zijn naar Mars en verder. In de nabije toekomst kan de maan wel eens gaan dienen als een locatie waar onderzoek wordt gedaan naar de grondstoffen en spullen die we voor deze verre ruimtereizen nodig hebben. Op lange termijn kan onze natuurlijke satelliet wel eens dienst gaan doen als een grondstoffendepot of basis voor interplanetaire activiteiten.

  Maar dat is allemaal toekomstmuziek: voor nu moeten we het met deze foto doen waarop we de aarde en de planeet waar we reeds orbiters en rovers naartoe stuurden samen zien pronken. Kun je er ook geen genoeg van krijgen? Bewonder dan ook deze versie (klein eindje scrollen) waarop je je dankzij een zoomfunctie helemaal kunt uitleven!

  Bronmateriaal

  "Two-Planet Perspective from Lunar Orbit" - ASU.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / GSFC / Arizona State University.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd