Maanrover van Audi gaat racen op de maan

audi-wagen

Autofabrikant Audi wil een zelfrijdend wagentje op de maan zetten. De Lunar Quattro gaat 3,6 kilometer per uur afleggen, waarmee deze rover 25 keer sneller is dan Marsrover Curiosity.

Audi werkt op dit moment samen met Part-Time Scientists aan het nieuwe maanwagentje. Part-Time Scientists is een Duits team met verschillende ingenieurs. Zij zullen de lichte rover van aluminium voorzien van vierwielaandrijving en een zonnepaneel. De elektriciteit wordt opgeslagen in een lithium-ion-accu. Daarnaast is het wagentje op afstand bestuurbaar.

De bedoeling is dat Lunar Quattro in 2017 wordt gelanceerd. In vijf dagen tijd overbrugt het wagentje een afstand van 380.000 kilometer. Vervolgens landt de rover iets ten noorden van de evenaar, nabij de landingsplaats van Apollo 17 in 1972. Apollo 17 was NASA’s laatste bemande missie naar onze natuurlijke satelliet.

Twee ingenieurs van Part-Time Scientists aan het werk.
Twee ingenieurs van Part-Time Scientists aan het werk.

Snelle Jelle
Een wandelaar op aarde loopt sneller dan 3,6 kilometer per uur, dus dat is toch niet ‘racen’? Wel op het oppervlak van de maan! Het verschil tussen dag en nacht is 300 graden Celsius, het terrein is ruig en besturing is altijd met vertraging. Kortom, de Lunar Quattro is een snelle Jelle onder de rovers. De maanwagen heeft twee camera’s aan de voorkant om het oppervlak van de maan te filmen en heeft nog een camera om materialen op de maan te onderzoeken.

Een rondje om de maan
De omtrek van de maan is 10.917 kilometer. Stel, Lunar Quattro blijft naar het oosten (of westen) rijden, dan kan de rover ruwweg drie rondjes per jaar afleggen. Oftewel één rondje per 126 aardse dagen. Dit is waarschijnlijk niet haalbaar, omdat de topsnelheid lang niet overal bereikt kan worden. Denk aan hoge bergen en diepe kraters, die niet doorkruist kunnen worden.

Google Lunar X Prize
Part-Time Scientists doet samen met veertien andere teams mee aan de Google Lunar X Prize. Het team dat er als eerste in slaagt om een maanrover op de maan te zetten, een stuk te laten rijden en goede foto’s te laten maken, die ontvangt dertig miljoen dollar aan prijzengeld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd